dla dzieci · obiady · Thermomix · zupy

Zupa krem z dyni

Kiedy zobaczyłam dynię na straganie, wątpliwości nie było. Muszę ją mieć. I zupa być musi. Bo niby czemu mamy się dynią nie raczyć również i w sierpniu? A jeśli się nie chwaliłam, to teraz to zrobię, że mistrzem zup to nie jestem i oprócz żurku, rosołu i pomidorowej wychodzi mi jeszcze zupa dyniowa. Tak więc popełniłam, co popełnić zamierzałam 🙂

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 300 g świeżej dyni, pokrojonej na kawałki
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 liście świeżego lubczyku
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: gałka muszkatałowa, sól, pieprz, czubryca zielona

Wykonanie klasyczne

  1. Do wody wrzucamy wszystkie warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.
  3. Dodajemy śmietanę, gałkę, czubrycę i jeszcze raz miksujemy

Wykonanie w Thermomixie

  1. Do naczynia wlewamy wodę. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem
  2. Gotujemy 20 minut, w 100 stop. obroty tylnie 1.
  3. Miksujemy 10s/obroty 10
  4. Dodajemy śmietanę, czubrycę, gałkę. Miksujemy 5s/obroty 10

dynia zupa