dla dzieci · obiady · Przepisy · zupy

Zupa-krem Duo Color

Nie jestem mistrzynią zup. Tu przoduje moja mama, która z niczego potrafi ugotować zupę, że palce lizać. Ja specjalizuję się w żurku i zupach krem. I wystarczy. Zawsze mogę dodać tajemnicze warzywa do zupy, zabarwić innym, ulubionym i wtedy mam pewność, że niczego nieświadome dziedziczki zjedzą wszystko ze smakiem. Pisałam już, że ostatnio Córa Młodsza je kolorami? Dla białego jest łaskawa. Do innych kolorów podchodzi ostrożnie i często za nieodpowiednią barwę otrzymuję karę, w postaci pozostawienia wszystkiego na talerzu. No to dałam jej wybór 🙂

Nie jest to zupa jednogarnkowa, ale nie wymaga większego wysiłku niż tradycyjne zupy. A efekt całkiem miły dla oka.

Składniki na garnek nr 1

  • 300 g kalafiora (same różyczki)
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • plasterek selera
  • ciut świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ok. 1/2 l wody
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)
  • 1-2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)

Składniki na garnek nr 2:

  • 250 g brokuła (same różyczki)\
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • plasterek selera
  • ciut świeżej pietruszki
  • ok. 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć, a te które tego wymagają – obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę drobno posiekać i poddusić  w obu garnkach.
  3. Do „garnka kalafiorowego” dodać mleko i podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Dusić ok. 10 minut.
  4. Do „garnka brokułowego” dodać od razu, podzielony na mniejsze różyczki brokuł i resztę warzyw i zalać wodą.
  5. Po 10 minutach do „garnka kalafiorowego” dodać resztę warzyw i zalać całość wodą.
  6. W obu garnkach gotować zupy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Doprawić do smaku 10 minut przed końcem gotowania.
  8. Obie zupy dobrze zmiksować (oddzielnie oczywiście 🙂 ). Jeśli to konieczne dodać trochę wody i/lub dodatkowo doprawić do smaku.
  9. Do zupy kalafiorowej dodałam łyżkę śmietany 12%.
  10. No i najważniejsze – podanie: Do dwóch kubków wlać osobno zupę brokułową i zupę kalafiorową. Równocześnie przelewać zupę z kubków (z prawej i lewej ręki) do głębokiego talerza. Można podawać z prażonymi pestkami słonecznika, dyni, groszkiem ptysiowym, grzankami.

Smacznego i kolorowego! 🙂

 

W kuchni tkwiła i modziła Ania

zupa3 zupa1