bez glutenu · bez mięsa · dla dzieci · obiady · Przepisy · zupy

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Skromny, aczkolwiek smaczny to powrót po kilku miesiącach milczenia 😉 [Wybaczcie – skoncentrowałam się na pracy, która z kuchnią ma tak wiele wspólnego, że przestrzeni nie starczyło na pogodzenie jednego i drugiego].

Na sezon jesienno-zimowy zupa idealna. A mleko kokosowe świetnie równoważy jej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 500 g puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 400 ml (puszka) mleka kokosowego
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżej, drobno posiekanej kurkumy (takiej użyłam) lub zamiennie łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz zielony świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego, ciemnego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Do gorącego bulionu warzywnego wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
  2. Na oliwie podsmażamy na złoto posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do bulionu z miękkimi warzywami i gotujemy ok. 5 minut.
  3. Dodajemy puree z dyni, kurkumę, imbir oraz przyprawy w proszku (oprócz soli i pieprzu) i ponownie gotujemy ok. 5 minut.
  4. Całość miksujemy/blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne,  solą i pieprzem. Mieszamy.

Można podać z posiekaną, świeżą natką pietruszki i/lub obranymi, podprażonymi pestkami dyni lub pestkami słonecznika.

Smacznego! 😉