bez mięsa · must eat · obiady · Przepisy · tarty

Zielona tarta

Bo dawno tarty nie było 🙂 W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą (bez małego kawałka i co prawda podzieloną na dwa dni), to przekona Was, że warto? 🙂

Składniki na ciasto  (forma o średnicy 28 cm)

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek.
  2. Nie przerywając mieszania, dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać.
  3. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić na formie na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Obciążyć spód fasolą wyłożoną równomiernie na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół), na ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

Składniki zielone:

  • opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie)
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g sera (u mnie ulubiony cheddar)
  • parę gałązek szczypiorku
  • garść orzechów włoskich drobniej pokrojonych
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz, suszona bazylia

Wykonanie:

  1. Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, ostudzić. Przekroić każdą brukselkę na pół. Delikatnie przyprawić pieprzem. Wymieszać.
  2. Szpinak umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  4. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową, na wierzch poukładać gęsto przekrojoną brukselkę (wypukłą częścią do góry).
  5. Wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec 35-40 minut. Góra powinna być ładnie zarumieniona.
  6. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać całość tarty orzechami i słonecznikiem.

Po prostu się delektować! 🙂