kolacje · obiady · Przepisy

ZaMULAMY z białym winem

Mule w białym winie. Tylko dla dorosłych.

Szanowny Mąż się nie najadł, a ja i owszem – najadłam i napiłam 🙂

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • pęczek natki pietruszki (posiekanej)
  • 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli mam wybór preferuję por)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

  1. Muszle dokładnie myjemy. Te paczkowane są już całkiem dobrze oczyszczone (co nie zmienia faktu, ze należy je i tak umyć), ale świeże należy po prostu dokładnie przemyć pod bieżącą wodą.
  2. Ząbki czosnku rozgnieść nożem i dodać do zimnej oliwy. Wtedy dopiero nagrzewać patelnię/garnek. Dzięki temu, aromat czosnku będzie bardziej intensywny.
  3. Na nagrzaną patelnię wrzucić por i poddusić ok. 5 minut razem z czosnkiem.
  4. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości.
  5. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut.
  6. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut). Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, albo wymieszać.

Podawać z chrupką, świeżą bagietką. Jak najbardziej można dodać na talerz jeszcze świeżej natki pietruszki – to połączenie idealne.

 

 

SONY DSC

SONY DSC