bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · kolacje · obiady · Przepisy

Warzywny gar z ciecierzycą

Dania jednogarnkowe są szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Doprawdy pojęcia nie mam, czemu zawsze traktowałam je po macoszemu, ale wystarczyło mieć ochotę na ciecierzycę i oto powstał jeden duży gar obiadu. Pysznego obiadu! 🙂

Składniki:

Ciecierzycę należy wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostawić do namoczenia na ok. 8-12 godzin. Po tym czasie odlać nadmiar wody, ponownie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, nalać świeżej, ponownie dodać sodę oczyszczoną i ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (u mnie rafinowany kokosowy – tak wiem, ile ludzi tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny)
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina
  • 70 g selera
  • 1 marchew (ok. 100 g)
  • 1 średni burak
  • 1 mała cukinia
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 350-500 g ugotowanej ciecierzycy.
  • parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek niedźwiedzi (zamiennie z innymi suszonymi ziołami), czubryca zielona

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost do garnka, w którym będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły.
  2. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje).
  3. Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości.
  5. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut.
  6. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić ok. 15 minut.
  7. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam.
  8. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić  i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut.

Smacznego! 🙂