dla dzieci · makarony · Przepisy · zupy

Warzywne kołduny zamiast makaronu

Nie przepadam za zupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to…

Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw.

Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków)

  • 150 ml gorącej wody
  • 275 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
  • 1/4 łyżeczki soli

Wsad:

  • sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku
  • i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie przede wszystkim marchewka, trochę korzenia pietruszki, mięso z króliczego mostka

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej wodę. Wyrób sprężyste, miękkie ciasto, a następnie jak najcieniej je rozwałkuj.
  2. Kieliszkiem (u mnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka. 
  3. Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj.
  4. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób (i nie lubię) kleić pierogów, a tym bardziej  uszek, więc posiłkuję się „specjalistycznym sprzętem”, czyli foremką do lepienia uszek.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, do wrzątku wrzucaj pierożki i gotuj ok. 5 minut do czasu ich wypłynięcia.

Smacznego! 🙂

P.S. Tak moje rosoły są żółte, bo dodaję do nich zawsze kurkumę (imbir również) – ze względu na ich właściwości wspomagające odporność.

Rosół nie jest tłusty, wszak królicze mięso jest chude, a mostek to praktycznie skóra i kości. No trzeba wytężyć oczy, żeby „oka” zobaczyć 🙂