bez mięsa · dla dzieci · obiady · Przepisy · tarty

W roli głównej tarta z karmelizowaną cebulą i…

Połączenie karmelizowanej cebuli, szpinaku, suszonych pomidorów sprawia, że jest to jedna z nielicznych potraw, gdzie smaki się przenikają i wbrew lekkiej słodkości  (a może właściwie dlatego), komponują się idealnie. Tu nie ma się co rozpisywać, trzeba spróbować, chociaż raz 🙂

Zaczynamy od zrobienia karmelizowanej cebuli i ciasta na tartę:

Składniki do wykonania karmelizowanej cebuli:

  • ok 300 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim ogniu (ok. 10 min) od czasu do czasu mieszając. Dobrze jest dodać szczyptę soli, sprawi to, że cebula szybciej będzie miękka. Na tym etapie można też dodać łyżeczkę cukru.SONY DSC
  3. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku, miód i ocet balsamiczny. Dobrze wymieszać.
  4. Zwiększyć ogień i podsmażać, aż cebula się zarumieni, ocet zredukuje (ok. 5 minut).
  5. Odstawić do ostygnięcia

Składniki do wykonania tarty:

  • 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej (opcjonalnie. Ja chciałam nadać tarcie posmak ziołowy)

Wykonanie:

  1. Obie mąki przesiać i połączyć ze sobą. Masło pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do mąki. Dodać żółtka, czubrycę i wszystko razem zagnieść, bądź wyrobić w robocie kuchennym.
  2. Dodać zimną wodę i ponownie zagnieść formując kulę.
  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  4. Odkryłam, że najlepszym dla mnie sposobem umieszczenia tarty w formie, jest starcie zimnego ciasta na grubych oczkach tarki, rozprowadzenie i ugniecenie w formie. Polecam.
  5. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg)  i podpiec przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

SONY DSCSkładniki na całą resztę 🙂

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • opakowanie sera camembert ziołowego, chociaż nie ukrywam, że smakowo bardziej mi odpowiada ricotta, bądź ser feta. Ale z powodu braków w lodówce postanowiłam oszukać nasze kubki smakowe.
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  1. Szpinak umyć, odcisnąć nadmiar wody i drobniej posiekać. Poddusić na rozgrzanej patelni doprawiając solą i pieprzem.SONY DSC
  2. Pomidory i ser pokroić w paski (jeśli używacie jak ja sera camembert, dobrze jest obrać go ze skórki)

I finiszujemy.

Na cieście równomiernie rozprowadzić szpinak, karmelizowaną cebulę, szuszone pomidory i ser. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut. Można podawać z pieczoną białą kiełbasą.

SONY DSCSONY DSC