na imprezę · obiady · Przepisy

Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Na imprezę. Najlepiej urodzinową 🙂 Bo gdy upierasz się, że sporządzisz najcudowniejszy (wg ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu.

A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek)

  • 250 ml płynnego miodu naturalnego
  • słoiczek musztardy dijon (ok. 180 g)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka czerwona, czosnek niedźwiedzi
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wraz z przyprawami i posiekaną natką pietruszki dokładnie wymieszać.
  2. Do dużego naczynia włożyć udka, zalać marynatą i dosłownie miętosić udka rękoma (przydatne będą jednorazowe rękawiczki), rozprowadzając dokładnie całą marynatę na mięsie.
  3. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki, na minimum 2 godziny. Ja zostawiła, na całą noc i mięso pysznie przeszło marynatą.
  4. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły.

Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu).