bez mięsa · dla dzieci · obiady · Przepisy

Tort…ziemniaczany

Gdy nie masz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany 🙂

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
  • 100 g białej części pora
  • 80 g zielonej cukinii
  • 60 g bakłażana
  • 40 g czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
  • posiekany szczypiorek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę, bądź ugnieść na jednolitą masę.
  2. Por przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru.
  3. Bakłażan i cukinię pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki w cienkie plastry.
  4. Żółtko oddzielić od białek. Żółtka dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
  5. Spód i boki formy (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem. Oprószyć spód kaszą manną, bułką tartą, czy np. jak ja, zmielonymi pestkami słonecznika.
  6. Do formy  przełożyć 2/3 masy ziemniaczanej. Na wierzch poukładać warzywa w kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki.
  7. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut.

I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort 😛 🙂