Gdy nie masz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany 🙂
Składniki:
- 7 dużych ziemniaków
- 100 g białej części pora
- 80 g zielonej cukinii
- 60 g bakłażana
- 40 g czerwonej papryki
- 3 pieczarki
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- posiekany szczypiorek
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę, bądź ugnieść na jednolitą masę.
- Por przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru.
- Bakłażan i cukinię pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki w cienkie plastry.
Żółtko oddzielić od białek. Żółtka dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
- Spód i boki formy (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem. Oprószyć spód kaszą manną, bułką tartą, czy np. jak ja, zmielonymi pestkami słonecznika.
- Do formy przełożyć 2/3 masy ziemniaczanej. Na wierzch poukładać warzywa w kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki.
- Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut.
I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort 😛 🙂