ciasta i torty · na słodko · Przepisy

To nie sernik. To jagielnik!

Pierwszy naprawdę upalny dzień w tym roku. I poczułam się odpowiednio zmotywowana, aby trochę pobawić się smakami. A ponieważ na upały najlepszy jest taki napój cytrynowy z miętą, to w tych kwaskowatych klimatach szukałam inspiracji.

Ponieważ wciąż wspominam mój przypadkowy deser z kaszy jaglanej, postanowiłam znów na mojego pewniaka. Tak naprawdę to jestem zachwycona tym, że kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów, a ostatnią myślą (przynajmniej u mnie) jest podawanie jej jako zwyczajnej kaszy.

Tak więc dziś w roli głównej kasza, limonka i mięta. Dedykowane tym, którzy za wściekle słodkimi deserami nie przepadają.

jagielnik - starta limonkaSkładniki na ciasto (ilość na małą keksówkę):

  • pół szklanki kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70-80 g ksylitolu albo cukru
  • 1 i 1/2 startej skórki limonki
  • 1 i 1/2 wyciśniętej limonki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus miętowyjagielnik-mięta cała

  • pół szklanki listków świeżej mięty
  • 2 łyżeczki stewii lub cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 350 ml śmietanki 30% lub 36% dobrze schłodzonej

Wykonanie ciasta:

  1. Kaszę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Przelać wrzątkiem. Znów przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.jagielnik - surowy
  2. Ugotowaną kaszę zmiksuj na tzw. papkę i dodaj do niej mleko, ksylitol lub cukier, sok z limonki, jajko, proszek do pieczenia. Gdy wszystko razem wymieszasz, dodaj na samym końcu startą skórkę (wcześniej sparzoną) z jednej limonki. Delikatnie wymieszaj, aby nie zmiksować skórki na pył.
  3. Keksówkę można wyłożyć (ale niekoniecznie) papierem do pieczenia. Łatwiej wtedy ciasto wyłożyć na talerz i pokroić. Przelać masę. I piec w nagrzanym wcześniej piekarniku (temp. 180 stopni, grzanie góra/dół), przez 30-35 minut.
  4. jagielnik-upieczonyPo tym czasie, ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wykonanie musu miętowego:

  1. Mięte dokładnie umyć i zmiksować z 3 łyżkami wody.
  2. Zmiksowaną miętę wycisnąć co miseczki przez gazę. Ja zostawiłam trochę wyciśniętych liści mięty, aby posypać nimi wierzch ciasta.jagielnik-zmiksowana mięta
  3. Śmietanę ubić na sztywno.
  4. Żelatynę bardzo dobrze rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Dokładnie wymieszać.
  5. Do ubitej śmietany dodać sok z wyciśniętej mięty oraz żelatynę.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać , aby mus miał zwartą konsystencję.jagielnik-prawie gotowy

Mus miętowy wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch posypać startą skórką (wpierw oczywiście sparzoną) z połowy limonki. Opcjonalnie posypać zmiksowanymi liśćmi mięty. Ciasto włożyć do lodówki minimum na godzinę przed podaniem (ja trzymałam w lodówce 2 godziny). Po tym czasie ciasto (jeśli zdecydowaliśmy się na pieczenie w formie wyłożonej papierem do pieczenia) delikatnie przekładamy na płaski talerz i kroimy na mniejsze kawałki.

ZAJADAMY! 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

jagielnik-duży kawałek

jagielnik-kawałek1