dla dzieci · must eat · obiady · tarty

Tarta z warzywami – propozycje dwie

Tarta again! Tak, mam fazę! Tak, dobrze mi z nią (fazą i tartą). Gorzej! To wciąż nie koniec!

Składniki na ciasto  (1 forma o średnicy 15 cm oraz 6 kokilek)

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek.
  2. Nie przerywając mieszania, dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać.
  3. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić po naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem.

Farsz:

Teoretycznie co lodówka dała, u mnie:

Wersja 1:

  • kilkanaście cienkich plastrów pieczonego boczku, bądź zamiennie szynki parmeńskiej do wyłożenia spodu
  • kilka różyczek mrożonych brokułów
  • bardzo opcjonalnie (mi zostało z innego obiadu) ugotowana komosa ryżowa czarna (2 łyżki)
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Wędliną wyłożyć spód ciasta. Brokuły zblanszować, podzielić na mniejsze kawałki. Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i serem cheddar (przepis poniżej, gdyż jest jeden dla obu wersji farszu)

Wersja 2:

  • 1/2 papryki czerwonej dużej
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1 cebula
  • 1/2 cukini zielonej
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego słodkiego
  • 1 łyżka oleju dobrej jakości
  • posiekana natka pietruszki

Wszystkie warzywa (oprócz pietruszki)  pokroić drobno w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dusić pod przykryciem ok. 7 minut. Na koniec dodać sos sojowy i dobrze wymieszać. Ostudzić.

Zalewa śmietanowo-jajeczna dla obu wersji:

  • 400 ml śmietanu kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 70 g sera cheddar red
  • 70 g irish cheddar
  • sól, pieprz, czubryca zielona, opcjonalnie zioła prowansalskie

Jajka roztrzepać i dobrze wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku. Sery zetrzeć, dodać do całości i dobrze wymieszać. W jednej wersji serem posypałam wierzch tarty, w drugiej dodałam do zalewy. Zdecydowanie lepsza jest druga opcja. Aromat sera, a cheddar uwielbiam szczególnie, rozchodzi się po całej tarcie.

Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (grzanie góra/dół) i piec 25-30 minut.

Wyjąć z piekarnika i poczekać ok. 10 minut aż tarta trochę ostygnie i całość delikatnie wyciągać z form.

Obficie posypać świeżą natką pietruszki.

Niebo w gębie!