bez mięsa · na imprezę · obiady · Przepisy · tarty

Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami

Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej 🙂

Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj.

Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same).

Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu.

Użyłam dwóch prostokątnych foremek 25×10 cm

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 2-3 nieduże gruszki
  • 400 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (zamiennie z każdym cukrem)
  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewających)
  • 2 jajka + pozostałe białko z robienia ciasta na tartę
  • 200 ml śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi
 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne. 
  2. Wino wlewamy do garnka z goździkami, melasą i octem balsamicznym. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut (licząc od czasu zagotowania się wina). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy i odsączamy.
  3. Jajka i białko mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy starty ser żółty i większość pokruszonego sera pleśniowego (część zostawiamy do posypania wierzchu w trakcie pieczenia).
  4. Na ciasto wlewamy masę , układamy gruszki i pieczemy w nagrzanym do 185 stop. C piekarniku przez ok. 25 minut. 
  5. Posypujemy pozostałym serem pleśniowym i zapiekamy ponownie ok. 10 minut.
  6. Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego! 🙂