ciasta i torty · must eat · na słodko · Przepisy · tarty

Tarta z mascarpone i truskawkami

Tym akcentem kończę, może lekko przed czasem, sezon truskawkowy. 30 słoików dżemu truskawkowego, zamrożone musy truskawkowe i same truskawki, mniemam, że pozwolą nam spokojnie doczekać do następnego sezonu. Poza tym nie będę ukrywać – przejadły nam się, jak wszystko, co je się często, tak, żeby starczyło na cały rok. Zapewne gdzieś w okolicach grudnia zatęsknimy i z zamrażarki zaczniemy truskawki wyciągać 🙂

Tarta nie jest skomplikowana, ale jak to z tartami bywa, zanim się ją zje, trzeba trochę poczekać. Ale warto! Chociaż u nas zdania są podzielone. Ja wolę to ciasto na tartę, za to mojemy mężowi zdecydowanie ta wersja ciasta przypadła do gustu. A wiadomo o gustach się nie dyskutuje, w tym przypadku się po prostu delektuje.

Składniki na spód tarty:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 110 g zimnego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie na nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 230 g serka mascarpone
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki cukru
  • pół laski wanilii
  • listki mięty (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

  1. tarta truskawkowa1Żółtko zmieszaj ze śmietaną. Odstaw.
  2. Do maszyny dodaj masło, cukier, sól i mąkę i wyrabiaj, aż usyskasz masę przypominającą lekko zlepiony, sypki piasek.
  3. Nadal wyrabiając ciasto w maszynie dodaj wymieszane żółtko ze śmietaną. Mieszaj do momentu, aż ciasto zacznie się owijać wokół mieszadeł.tarta truskawkowa2
  4. Wyjmij, uformuj kulę, zawiń w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
  5. tarta truskawkowa4Po tym czasie ciasto wyłóż na formę do tarty (jeśli jest metalowa, to posmarowanej masłem lub olejem kokosowym, jeśli silikonowa, jak moja, to odpuszczamy smarowanie czymkolwiek). Rozprowadź ciasto po całości formy, dobrze dociskając boki tarty.
  6. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj całość folią aluminiową i wstaw na kolejną godzinę do lodówki.
  7. Nastaw piekarnik na 190 stopni, grzanie góra/dół i do już nagrzanego piekarnika wstaw tartę przykrytą folią, na 15 minut.
  8. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto przez kolejne 10 minut.
  9. Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. To ważne, żeby krem z mascarpone nie roztopił się nam na zbyt ciepłym cieście.tarta truskawkowa6

Wykonanie nadzienia: 

  1. Truskawki umyj i osusz. Przekrój na połowę. Posyp 2 łyżkami cukru i odstaw na ok. 15 minut.
  2. tarta truskawkowa7Do maszyny włóż ser mascarpone (zimny, prosto z lodówki), dodaj rum, 2 łyżki cukru i ziarna wanilii (jak wyskrobać ziarenka wanilii, napiszę na dole w TIPACH).tarta truskawkowa8
  3. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj. Jeśli będzie konieczność dodania jeszcze trochę cukru, bądź rumu :P, to śmiało.
  4. Nadzienie dokładnie rozprowadź na całości ostudzonego ciasta.
  5. Ułóż truskawki i opcjonalnie udekoruj miętą.
  6. Jeśli nie jemy tarty od razu, to obowiązkowo chowamy do lodówki.

I gotowe! Teraz popołudniowa kawa, dzieci podrzucić sąsiadom i można zajadać 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

tarta truskawkowa9

tarta truskawkowa10

tarta truskawkowa11

TIPY:

Jak obchodzić się z laską świeżej wanilli:

tarta truskawkowa5Laskę przekrawamy wzdłuż. Delikatnie, ostrą końcówką noża, ze środka każdej połówki laski wyskrobujemy ziarenka wanilii. Smak i aromat nie do porównania z takim cukrem wanilinowym na ten przykład. Jeśli używamy, jak w tym przepisie, połówki laski, to nie ma sensu przekrawać całej laski wzdłuż (uschnie do następnego razu), tylko odciąć połowę laski i dopiero dobierać się do ziaren.