ciasta i torty · na słodko · tarty

Tarta z mascarpone i czerwonymi porzeczkami

To był ważny dzień! Spotykałam się z moimi ulubionymi koleżankami z lat młodości. A że pochwaliłam im się blogiem i jechałam na opinii genialnej kucharki (hehehe, żart, żart), to wykazać się w realu chciałam. Powiem Wam jedno – nie wyszło! Bo trafiłam na dzień (a uwierzcie mam takowe), w którym wszystkie znaki na niebie i na ziemi mówią głośno i wyraźnie – NIE WCHODŹ DZISIAJ DO KUCHNI! A ja weszłam! I kombinować zaczęłam. A z rąk mi wszystko leciało i się biło, albo psuło. Deser, czyli tartę, też klasycznie spierniczyłam. Po czym usilnie ratowałam. I uratowałam. Chociaż ją 🙂

Ciasto na tartę robiłam z tego przepisu (w końcu najlepsza tarta miała wyjść). Szkoda tylko, że w pośpiechu, gdy pięknie się zarumieniła, jeszcze gorącą, postanowiłam wyjąć z piekarnika, aby szybciej wystygła (wiadomo, czas goni). NIGDY TEGO NIE RÓBCIE. Szczególnie, gdy używacie tych fajnych, silikonowych tartownic. Mi się ciasto pięknie połamało i rozpoczęłam akcję reanimację. Tak więc jeśli (tfu, tfu), też będziecie mieć taki pechowy dzień, oto co można zrobić:

Jak zreanimować pokruszone ciasto do tarty

  1. tarta1Połamane ciasto tarty drobno zmiel.
  2. W garnku rozpuść 50 g białej czekolady.
  3. Dodaj 60 ml mleka i dokładnie wymieszaj z czekoladą.
  4. Ciągle mieszając dodawaj po trochu zmielone ciasto do garnka i dokładnie mieszaj.
  5. Wyłoż wszystko na
    tartownicę, równomiernie rozprowadź i podociskaj łyżką/nożem, czym Ci łatwiej.
  6. Wstaw do lodówki na pół godziny.tarta2
  7. Ciasto uważa się za uratowane i smaczne 🙂

Akcja-reanimacja wykonana. Pora na kolejne kalorie.

Składniki na górę tarty:

  • 250 g serka mascarpone
  • mała śmietanka 30%
  • 50 g białej czekolady
  • opcjonalnie 1 łyżka stewii (zamiennie z cukrem pudrem), gdy uznacie, że warto sobie dosłodzić.
  • ok. 500 g czerwonej, obranej porzeczki

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź na tyle, żeby nie była za gorąca, ale wciąż płynna.
  2. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj do śmietany z czekoladą serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż wszystko na wierzch tarty i równomiernie rozprowadź po całości.
  5. Wierzch obficie posyp czerwoną porzeczką.
  6. Wstaw do lodówki na conajmniej godzinę przed podaniem.

I smacznego. Odhaczamy mały sukces po dniu z serii NIE WCHODŹ DO KUCHNI 🙂

tarta3

tarta4

 

 

 

Porzeczkowo mi 2014Porzeczkowo mi 2014

  • Coś pięknego, ciekawe jak smakuje.

  • Pyszne połączenie smaków 🙂 Zapraszam do dodania przepisu do akcji „Porzeczkowo mi” na Durszlaku lub Mikserze Kulinarnym 🙂 Pozdrawiam!

  • Ania

    Kinga, smakuje nie za słodko, nie za mdło. Ja lubię takie smaki słodko-kwaśne 🙂

  • Ania

    elisabella, lecę się dodać. Pozdrawiam 🙂

  • pysznie się prezentuje:)

  • Ania

    Dziękuję magma 🙂

  • gin

    Ja w wypadku takiego dnia nie wchodzę do kuchni. Choćby nie wiem co. Bo wiem, że może być już tylko gorzej… Więc Ciebie podziwiam, i efekt Twojej pracy też 🙂

  • Ania

    Było, było gorzej. Tłukłam, wywracałam (nie żeby w nerwach, ot z rąk leciało), ale uparłam się, że deser być musi 🙂

  • Wspaniała 🙂