ciasta i torty · coś na ząb · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy · tarty

Tarta z mango curd i granatem

Miłość do „tartowych” wariacji nieustająco mocna i nieprzemijająca. Ale trudno zrezygnować z czegoś, co można przygotować na setki różnych sposobów i naprawdę jest smaczne. Przestałam więc z moją namiętnością walczyć (jeśli mam być szczera to walka, jeśli była, to krótka) i oto kolejna tarto odsłona. 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie:

  1. Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek.
  2. Nie przerywając mieszania dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać.
  3. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu ostudzić.

Curd z mango

Przepis dostępny jest tutaj , ale wiem jak czasem irytuje takie przeskakiwanie między stronami, więc… 🙂

Składniki:

  • 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie da nam ok. 400 g puree
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 30 g soku z cytryny, bądź z limonki, albo kwaśnej pomarańczy
  • 35 g  masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. 
  2. Puree przełożyć do garnka, dodać cukier,  sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się puree, ściągnąć garnek z palnika, aby masa się nie zwarzyła.
  3. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w wodzie, wlać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając. Również w tym przypadku, przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Schłodzić przełożyć na wierzch tarty.

1 średniej wielkości dojrzały granat

Granat obrać, wyjąć nasiona, oczyścić i rozsypać je na wierzchu tarty. Całość przed podaniem idealnie jest trzymać ok. 2 godzin w lodówce, aby smaki się przeniknęły.