bez glutenu · bez mięsa · dla dzieci · obiady · tarty

Tarta jaglana ze szparagami

I znów tarta, ale tym razem na inną nutę. Gluten free. Smakuje wybornie. Znika szybko. Na tyle szybko, że udało mi się tylko machnąć dwa zdjęcia (bo wstyd było gościom wyrywać talerze do obfocenia) 🙂

Składniki na spód tarty:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki dobrego oleju (u mnie króluje rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany)
  • 1 jajko
  • 3 plastry suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, czubryca zielona, mieszanka „niezłe ziółko” – to u mnie akurat zamiennik ziół prowansalskich)

Wykonanie:

  1. Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie opłukać zimną wodą. Potem dokładnie zlać wrzątkiem. Delikatnie przełożyć do gotującej się, lekko osolonej wody. NIE MIESZAĆ podczas gotowania. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Najczęściej wg zaleceń producenta jest to 15 minut. Ważna zasada 1:2. Szklanka kaszy, dwie szklanki wody do jej ugotowania.
  2. Ugotowaną kaszę zmielić dodając jajko, olej i mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Pod koniec mielenia dodać suszone pomidory.
  3. Wyłożyć na formę do tarty i dokładnie rozprowadzić po całości formy. Ponieważ „ciasto” może się kleić, ja poradziłam sobie maczając łyżkę w oleju i nią rozprowadziłam całość na formie i jej bokach.

Farsz do tarty:

  • 3/4 pęczka zielonych szparagów
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 200-250 g sera cheddar
  • przyprawy do smaku: czubryca zielona, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Odciąć ze szparagów zdrewniałe końcówki. Dokładnie umyć i zagotować 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
  2. Odcedzić i poukładać na wierzchu „ciasta”.
  3. Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
  4. Śmietankę dokładnie wymieszać z jajami, startym serem i przyprawami.
  5. Zalać mieszanką  szparagi wyłożone na „cieście”.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni, grzanie góra/dół i piec ok. 25-30 minut (aż wierzch tarty będzie złocisty)
  7. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, idealnie jest poczekać z krojeniem ok. 10 minut.
  8. Opcjonalnie całość posypać posiekaną natką pietruszki (tą uwielbiam, więc musiałam)

Smacznego 🙂