bez mięsa · dla dzieci · makarony · obiady

Tagliatelle z sosem dyniowo-śmietanowym i…

Dynie zazwyczaj bywają duże. A skoro trochę zużyłam do zupy, to jeszcze sporo mi zostało. A że, kulinarnie przynajmniej, bliżej nam do włoskiej rodziny i makarony pod każdą postacią robimy i tym razem oryginalnością nie zgrzeszyliśmy. Za to zgrzeszyliśmy kulinarnie. Podwójnie! 🙂

dyniaSkładniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g puree z dyni (niżej napiszę, jak zrobić dobre puree)
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 1 łyżka świeżej posiekanej drobno szałwi
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Szybkie i dobre puree z dyni najprościej jest zrobić w piekarniku. Dynię wydrążyć dynia pureeusuwając pestki i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Szczelnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (grzanie góra/dół), na 40-45 minut. Przełożyć do blendera i zmiksowć na gładką masę. Nadmiar puree zawsze można zamrozić.
  2. Czosnek drobno posiekać i delikatnie podsmażyć na maśle.
  3. Dodać śmietankę, puree z dyni, szałwię i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać ser kozi i mieszać dopóki się całkowicie nie rozpuści.
  5. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać z makaronem tagliatelle ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
  7. Na wierzch można dodać liście szałwi podsmażone na maśle i posypać suszonymi ziołami i startym parmezanem.

dynia spaghetii2

A ponieważ zapędziłam w swych kombinowaniach i sosu trochę zostało, to zużyłam go nazajutrz do buregrów „zrób sobie sam”, dodając startego sera żółtego, aby go jeszcze bardziej zagęścić.

dynia_burger
Bułki posmarować sosem zagęszczonym startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika, aby stały się ciepłe i chrupiące.
dynia_burger1
Na talerz wyłożyć dowolne warzywa, sałaty…
dynia_burger2
… i niech każdy komponuje sobie sam, wg własnych smaków . Opcjonalnie można dodać ketchup cukiniowy. Wszystko razem tworzy pyszny, szybki obiad.