ciasta i torty · dla dzieci · na słodko · Przepisy

Szybkie i proste ciasto z owocami

Znika tak szybko, jak się je robi 🙂

ciasto_składnikiSkładniki na blachę o średnicy 24 cm

  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 150 g cukru (bądź zamiast cukru zdrowszy i droższy ksylitol)
  • 2 jaja 
  • 240 g mąki pszennej (przesianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce do wyłożenia wierzchu ciasta (mrożone, świeże, na jakie macie ochotę, pełen wybór)

Wykonanie:

Margarynę należy utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie już jednolita dodać jajka i nadal miksować, ażciasto_i_paula składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksując połączyć wszystkie składniki, aż powstanie idealnie gładka masa. Wyłożyć ciasto na blachę natłuszczoną i posypaną, tu do wyboru: bułką tartą, kaszą manną, wórkami kokosa. Rozprowadzić, wygładzić i nakładać dowolne owoce, lekko wciskając w głąb ciasta. Mrożone wcale nie muszą być rozmrożone. Ja uwielbiam, jak puszczają sok, wprost do środka ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 40-45 minut.

Można jeszcze poszaleć i ubić bitą śmietanę i pacnąć koło kawałka ciastka. A niech idzie w cycki 🙂

 

ciasto_kawałek