dla dzieci · obiady · Przepisy

Szybki obiad, czyli francuskie nadziane

Z ciastem francuskim sprawa jest prosta – cokolwiek się do niego wsadzi będzie zjadliwe. Zawsze też można nadać ciastu inny kształt i udawać, że wciąż wymyśla się nowe dania. Dodatkowo moje dzieci uwielbiają wszystko, co jest w środku ciasta, a już niekoniecznie to samo, ale poza nim. Wciąż tego nie rozumiem, ale jakem Matka Polka, dogodzić ich podniebieniom pożądam. Ciasto ma jeszcze jeden, chyba najważniejszy dla mnie walor – wyciągam je z lodówki, gdy po prostu nie chce mi się za bardzo zastanawiać, co zrobić na obiad. Jednymi słowy lenia mam 🙂

Dzisiaj więc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
  • 350 – 400 g filetu z indyka
  • garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 żółtko 
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku
  • opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego – ok. 10 szt. (tu już wpływ Francji i wrzucania pieprzu, gdzie popadnie 🙂 )

Wykonanie:

  1. Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu).
  2. Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa.
  3. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać.
  4. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 7-8 cm. Na każde koło nakładać łyżkę farszu i przykryć kolejnym kołem. Starannie zlepić ze sobą brzegi obu kół.
  5. Nafaszerowane koła posmarować roztrzepanym żółtkiem i ostrzem noża wyciąć dowolne wzory (wiecie, taki kulinarny bajer, ale tu ważna jest kolejność – najpierw posmarować, później tworzyć wzory. Dzięki temu wzory się nie „rozmyją” podczas pieczenia).
  6. Piec w nagrzanym na 195 stop. C piekarniku (grzanie góra/dół) przez ok. 25 minut.
  7. Podawać ciepłe z dodatkiem np. ulubionej sałaty z pomidorami i/lub oliwkami.

 

Smacznego! 🙂