ciasta i torty · na słodko · tarty

Szybka tarta z arbuzem

Miało być na szybko i smacznie. I letnio. A skoro truskawki już były. Jagody już były. Borówki również. I gdzieś tam maliny też się przemknęły. To pozostało mi tylko wsadzić gdzieś arbuza, bo jego jeszcze nie było 🙂 No i miało być na wynos, stąd forma do tarty nietypowa i mało zdjęć, bo co będę porządnym ludziom fotografować talerze.

Masa wyszła mi najlepsza ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Do spodu tradycyjnie miałam zastrzeżenia, stąd jak zwykle przestrzegam – spróbujcie zanim bezmyślnie dosłodzicie, bo spód spodowi nierówny i jak ostatnio wyszedł mi za mało słodki, tak teraz dla mnie był ciut za słodki. Nie dogodzisz kobiecie 🙂

Składniki na spód tarty:

  • dowolne, ulubione kruche ciastka (opakowanie ok. 140 gram). Ja dałam kupne owsiane i już wystarczająco słodkie, czego smakując nie sprawdziłam.
  • 50 g zblanszowanych migdałów
  • 50 g miękkiego masła
  • opcjonalnie, w zależności od rodzaju dodanych ciastek – cukier (ilości nie podam, najlepiej próbować)

arbuzWykonanie:

  1. Migdały drobno zmiel.
  2. Do malaksera wrzuć ciastka, zmielone migdały, opcjonalnie cukier. Na koniec dodaj miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż na formę.  Rozprowadź po całości dobrze dociskając.

Składniki na masę tarty:

  • 500 g serka mascarpone (tradycyjnie 🙂 )
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy (zamiennie z cukrem, czy innym słodem)
  • drobno starta skórka  z 1 cytryny sparzonej
  • 2-4 łyżek soku z cytryny (ilość w zależności jak bardzo cytrynowy smak lubimy)

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z syropem (cukrem) na puszystą, ledwo żółtą masę.
  2. Stopniowo dodawać mascarpone cały czas miksując.
  3. Dodać startą skórkę cytryny i sok z cytryny. Jeszcze raz dokładnie, delikatnie wymieszać.
  4. Przelać masę na wyłożoną ciastkami formę i rozporwadzić po całości.
  5. Dekorować pokrojonym, bez pestek arbuzem i borówkami.
  6. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Serwować zimne, prosto z lodówki.

Idealna z mrożoną kawą 🙂

arbuz3 arbuz2

 

  • gin

    Tarta z arbuzem? Wyjątkowo oryginalny pomysł 🙂

  • Ania

    Też się trochę arbuza obawiałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Może dlatego, że był z tych dobrych – bardziej mięsistych niż wodnistych i całkiem fajnie się komponował z innymi smakami.