bez mięsa · dla dzieci · obiady · Przepisy

Pierogi szpinakowo-oliwkowe

Kuchnia Polska w moim wykonaniu, za starych czasów ograniczała się do kotleta schabowego. Teraz nawet kotlety podpadły w niełaskę, więc w tymże temacie wciąż kuleję i pewnie kuleć będę. No ale pierogi musiałam nauczyć się robić, bo nie ukrywam, że pierwszych ileś tam prób wypadło średnio.Oczywiście pierogi dostosowałam pod siebie i nie siłowałam się aby były małe i kształtne, a wręcz odwrotnie. Jedynie ciasto musiało być dobre, sprężyste i maksymalnie cieńkie. Wkład również odbiegał od tradycyjnej kuchni polskiej. Ten przepis na ciasto szczerze polecam – przyjemnie się z nim pracuje, wybitnie smakuje 🙂

Składniki na ciasto (u mnie ok. 30 dużych pierogów. Średnica moich pierogowych kół wynosiała ok. 11 cm)

  • 1,5 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać do misy dodając do niej sól. Wymieszać.
  2. Stopniowo dodawać maślankę mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć na posypaną  mąką stolnicę.
  3. Wygniatać ciasto rękoma ok. 5 minut. Im dłużej tym bardziej elastyczne ciasto. W razie konieczności delikatnie oprószać ciasto mąką.
  4. Przełożyć całość do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 20 mninut.
  5. Po tym czasie przełożyć znów na stolnicę, podzielić na kilka części i rozwałkowywać każdą na cienki placek (2 – 3 mm).
  6. Wycinać kółka (wielkości dowolnej, ja zupełnie nie mam ciśnienia na małe, zgradne pierożki). Na środek nakładać po jednej czubatej łyżce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Dla mnie idealny do sklejania jest widelec 🙂
  7. Aby pierogi nie obeschły do czasu ich ugotowania – przykryć je bawełnianą ściereczką. 

Składniki na farsz:

  • 150-200 g świeżego szpinaku
  • 2 żabki czosnku
  • 15 szt. czarnych oliwek
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Na patelnie wlać oliwę i jeszcze na zimną wycisnąć czosnek (po podgrzaniu wydobędzie się cały aromat czosnku).
  2. Gdy oliwa się podgrzeje dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
  3. Od szpinaku poodrywać łodygi, umyć, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Wymieszać i dusić aż szpinak zmięknie.
  4. Pomidory i oliwki drobno pokroić i dodać do szpinaku ok. 5 minut przed końcem duszenia. Wymieszać.
  5. Całość pozostawić do ostygnięcia.

Gotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć około 10 sztuk. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy.

Można delikatnie podsmażyć na patelni i posypać czarnuszką.