bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · kolacje · Przepisy

Szparagi lekko blue

Można kombinować z przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku!

Składniki (dla 2 osób):

  • 500 g zielonych szparagów
  • parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam)
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka masła
  • sól

Wykonanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą.
  2. W wysokim garnku ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki szparagów muszą wystawać nad wodę). Gotuj 2-3 minuty.
  3. Odcedź szparagi i przelej zimną, bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem.
  4. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut.
  5. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi orzechami.