Przetwory

Suszone pomidory w oliwie

Uwielbiam! Zimą mogłabym jeść codziennie. Może dlatego, że gdy nie ma sezonu na pomidory, to ich nie kupuję, a zastępuję przecierami, pomidorami w puszce i właśnie suszonymi. Ale wiecie, znam lepsze sposoby na wydanie 12 zł, bo tyle średnio kosztuje słoiczek tego cuda. No i skład takiego słoiczka wybitny nie jest. Tak więc dokonałam próby, aby we wrześniu, gdy pomidory będą naprawdę tanie, rozpocząć masową produkcję.

Ponieważ musiałam przejść fazę testów na sobie, póki co zrobiłam jeden słoik suszonych pomidorów 250 ml i pół małego słoiczka, do zjedzenia/spróbowania na już.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, ale tych mięsistych, podłużnych, lima, bądź limo podobnych
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • mała papryczka chili (opcjonalnie. Ja miałam, bo mi się wyhodowała).
  • 4 liście świeżej bazylii
  • gałązka świeżego rozmarynku
  • łyżeczka kaparów marynowanych w zalewie octowej
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego wzdłuż na cienkie płatki
  • przyprawy: odrobina soli (naprawdę mało, albo w ogóle sobie darować), pieprzu, suszonych ziół: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk. Ja dodałam tylko moją ulubioną mieszankę „Niezłe ziółko”, o której już pisałam na blogu.

pomidory2Wykonanie:

  1. Pomidory myjemy i przekrawamy wzdłuż na połowę. Układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. pomidory1Wsadzamy do piekarnika na 6, czasem jak są naprawdę mięsiste, na 7 godzin (100 stopni, termoobieg). Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone, minimalna szpara, aby wszystko ładnie odparowywało. Gdy pomidory pięknie się pomarszczą i czuć w dotyku będzie, że są wystarczająco ususzone ciasno zapakuj je do słoika, pomidory3dodając świeże przyprawy.
  2. Do małego rondelka wlej oliwę, dodaj pokrojony w płatki czosnek i podgrzej, aby oliwa była dość ciepła (test palca: jeszcze nie parzy, ale nie masz ochoty dłużej go w oliwie trzymać). Dodajemy suszone zioła, sól, pieprz, mieszamy i taką mieszanką zalewamy pomidory, tak aby wszystkie zatopiły się w oliwie.pomidory7
  3. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zakręcamy i trzymamy w lodówce do 3 miesięcy.

Nie wylewajcie oliwy, gdy skończą Wam się pomidory. Przyda się do sałatek, czy przyrządzania innych potraw na ciepło.

A ponieważ w planach mam przerobienie ok. 20 kg pomidorów na pomidory suszone, to będę je pasteryzować, wszak lodówka słoików i jedzenia nie pomieści. Dokładnie tak, jak tutaj (wykonanie pkt. 6).

Polecam! Są pyszne 🙂

pomidory8