bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · must eat · na imprezę · obiady · Przepisy · zupy

Smocza zupa z ziejącymi krewetkami

Tym tytułem  chcę zwrócić uwagę, że nie jest to łagodna zupa. Zdecydowanie dedykowana jest ona wielbicielom ostrych, wyrazistych smaków. Uspokajam – nie przepali przełyku, a amatorzy pikantnych zup i krewetek powinni ją pokochać 🙂

Składniki:

NA ZUPĘ:

  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • ok. 150 g różyczek kalafiora
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 cebuli
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • parę gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku wg uznania
  • płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku
  • mleko kokosowe (opcjonalnie)
  • płatki migdałów

MARYNATA DO KREWETEK:

  • ok. 12 dużych krewetek 
  • 1 szalotka
  • 1 świeża papryczka chilli
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie zupy:

  1. Połowę cebuli drobno posiekać i poddusić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Imbir obrać, posiekać i pod koniec duszenia dodać do cebuli. Całość przełożyć do garnka z bulionem.
  2. Batat obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora umyć. Dodać do bulionu.
  3. Parę gałązek natki pietruszki dodać w całości do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, kurkumę i chilli w proszku. Wymieszać.
  5. Całość zmiksować na gładki krem.
  6. Migdały uprażyć na patelni.

Wykonanie marynaty do krewetek:

  1. Krewetki, jeśli mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż  grzbiet krewetki i usunąć górną żyłkę (czarna kreska  to układ pokarmowy krewetki, który jest wypełniony morskim mułem, więc niekoniecznie o takie walory smakowe w krewetkach nam chodzi). Dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Do miski wlać oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i bardzo drobno posiekać. Szalotkę obrać, również drobno posiekać i wszystko dodać do oliwy. Dokładnie wymieszać.
  4. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć krewetki i delikatnie przemieszać. Włożyć do lodówki na ok.  godzinę.
  5. Krewetki podsmażyć na patelni, ok. 2 minut z każdej strony.

Zupę podawać z krewetkami i mlekiem kokosowym  (u mnie 3 łyżki na miseczkę zupy), wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.

Ostre niebo w gębie. Smacznego! 🙂