coś na ząb · dla dzieci · na słodko

Słodka truskawkowa przekąska – szybka i łatwa!

To wcale nie jest tak, że z nudów stoją przy garach i gotuję. Cały czas uważam, że JA NA GOTOWANIE NIE MAM CZASU. Ale oczywiście w imię zadawalania wszystkich naookoło, jak typowa „cierpiętnica”, żongluję chochlami pomiędzy garami a sprawami większego kalibru 🙂 Dzisiejszy przepis to idealny przykład, że czasu nie miałam, a dzieci zażyczyły sobie czegoś słodkiego. Zazwyczaj w zamrażarce trzymam na takie chwile ciasto francuskie, zakupione w Auchan, ze składem tak bliskim ideałowi, że zupełnie się rozgrzeszam, że sama nie robię (tak, jak tylko znów je zakupię, obiecuję wrzucić tu jego nazwę, bo zapomniałam!). Sezon wciąż truskawkowy, tak więc wyszły na szybko kruche ciastka z truskawkami.

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • truskawki podzielone na połówki
  • ksylitol (zastępczo cukier) do posypania.

ciasto francuskieWykonanie:

  1. Ciasto francuskie nożem dzielimy na mniejsze kwadraty, ot szachownicę sobie robimy.
  2. Połówki truskawek układamy na każdym kwadracie ciasto francuskie2

3. Posypujemy ksylitolem (cukrem) wg uznania.

4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg) na ok. 20 minut. Ciasto ma być przyrumienione.

 

 

Studzimy. Podajemy. Mamy święty spokój 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

ciasto francuskie3 ciasto francuskie4