A w zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały 🙂
Składniki na warstwę jogurtowo-borówkową:
forma o średnicy ok. 26/28 cm
- 500 g świeżych lub mrożonych borówek
- 750 g jogurtu greckiego
- 180 g cukru pudru
- 25 g żelatyny
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz nadmiar obcinając wokół obręczy formy.
- Borówki ( u mnie lekko rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne.
- Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki.
- Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała. Po tym czasie postawić garnek na gaz i delikatnie podgrzewać żelatynę dość często mieszając. UWAGA! Nie dopuszczamy do zagotowania się żelatyny, a zaledwie do jej ogrzania, aby całkowicie się rozpuściła. Studzimy na tyle, aby nie zdążyła stężeć.
- Do ostudzonej żelatyny dodajemy odłożone 4 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli się pojawią, wystarczy znów delikatnie podgrzać całość. Żelatynę z jogurtem wlewamy do pozostałego jogurtu i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę, zblendowane borówki, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder i ponownie dokładnie miksujemy.
- Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko.
Składniki na masę cytrynową:
- 3 cytryny – idealnie niewoskowane
- 100 g cukru
- 2 dużej jajka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 ml soku z cytryny
Wykonanie:
- Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Skórkę cytryny delikatnie otrzeć na tarce. Unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy.
- Z obranych cytryn wycisnąć 100 ml soku.
- Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z cukrem i dokładnie wymieszać palcami.
- Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem bądź trzepaczką.
- Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Może się Wam wydawać, że mieszacie w nieskończoność i nic z tego nie wyjdzie, ale w momencie gdy to właśnie pomyślicie, masa zacznie gęstnieć. Wtedy zwiększamy intensywność mieszania, aby nie pojawiły się grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy.
- Do ostygniętej masy dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować na gładką masę.
- Całość wyłożyć na stężałą już masę jogurtową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, idealnie na całą noc.
- Udekorować dowolnie wybranymi, ulubionymi owocami i liśćmi mięty.
Smacznego 🙂