bez glutenu · ciasta i torty · na imprezę · na słodko · Przepisy · Thermomix

Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy

A w zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały 🙂

Składniki na warstwę jogurtowo-borówkową:

forma o średnicy ok. 26/28 cm

  • 500 g świeżych lub mrożonych borówek
  • 750 g jogurtu greckiego
  • 180 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz nadmiar obcinając wokół obręczy formy. 

  1. Borówki ( u mnie lekko rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne.
  2. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki.
  3. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała. Po tym czasie postawić garnek na gaz i delikatnie podgrzewać żelatynę dość często mieszając. UWAGA! Nie dopuszczamy do zagotowania się żelatyny, a zaledwie do jej ogrzania, aby całkowicie się rozpuściła. Studzimy na tyle, aby nie zdążyła stężeć.
  4.  Do ostudzonej żelatyny dodajemy odłożone 4 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli się pojawią, wystarczy znów delikatnie podgrzać całość. Żelatynę z jogurtem wlewamy do pozostałego jogurtu i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę, zblendowane borówki, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder i ponownie dokładnie miksujemy.
  5. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko.

Składniki na masę cytrynową:

  • 3 cytryny – idealnie niewoskowane
  • 100 g cukru
  • 2 dużej jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 ml soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Skórkę cytryny delikatnie otrzeć na tarce. Unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy.
  2. Z obranych cytryn wycisnąć 100 ml soku.
  3. Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z cukrem i dokładnie wymieszać palcami.
  4. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem bądź trzepaczką.
  5. Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Może się Wam wydawać, że mieszacie w nieskończoność i nic z tego nie wyjdzie, ale w momencie gdy to właśnie pomyślicie, masa zacznie gęstnieć. Wtedy zwiększamy intensywność mieszania, aby nie pojawiły się grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy.
  6. Do ostygniętej masy dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować na gładką masę.
  7. Całość wyłożyć na stężałą już masę jogurtową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, idealnie na całą noc.
  8. Udekorować dowolnie wybranymi, ulubionymi owocami i liśćmi mięty.

Smacznego 🙂

 

  • Nie można się napatrzeć taki piękne 🙂 Idealny na tę porę!

  • Dziękuję Gosia 🙂

  • Jolanta Ewa Maliczowska

    Skusiłam się na masę cytrynową, oczywiście był kryzys w trakcie ubijania nad wrzątkiem, ręka mi omdlała i chlapnął wrzątek do miski- parę kropel, co teraz będzie? Masa stygnie…..buu

  • Ania_gutfut

    Jolanta, wybacz, że nie odpisałam na bieżąco, ale wciąż się urlopuję i nie mam nawet możliwości sprawdzania wiadomości. Najpewniej nic się nie stało od paru kropli wrzątku. Jeśli podczas ubijania masa w efekcie zaczęła tężeć, to efekt końcowy powinien być zadowalający.