ciasta i torty · dla dzieci · na słodko · Przepisy

Sernik jogurtowo-truskawkowy

Klimaty wciąż niezmienne – truskawkowe.

Za tradycyjnymi sernikami nie przepadam, ale ten polecam z powodu lekkości, nie za dużej słodkości i dobrego smaku. No i zawsze (opcjonalnie, ale jednak), można sobie pofolgować z białą czekoladą.

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 50 g ksylitolu (zamiennie z cukrem)
  • żółtko
  • otarta skórka z 1 cytryny (cytrynę uprzednio sparzyć wrzątkiem)

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać. Dodać masło, cukier, żółtko i skórkę z cytryny. Wyrobić i zagnieść na gładką masę.
  2. Wylepić ciastem dno tortownicy, uprzednio wysmarowanej masłem. Nakłuć w paru miejscach widelcem.
  3. Włożyć do nagrzanego na 190 stopni piekarnika, grzanie góra/dół na ok. 25-30 minut (upiec na złoty kolor).
  4. Ostudzić

Składniki na masę jogurtowo-truskawkową:

  • 500 g truskawek
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki (minimum 30%)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

Wykonanie:

  1. Truskawki opłukać, odszypułkować i osuszyć.
  2. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć wokół wewnętrznej strony obręczy.
  3. Resztę truskawek pokroić w kostkę.
  4. Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja szklankę mleka zanurzyłam w miseczce z wrzątkiem i energicznie mieszałam, aż żelatyna idealnie się rozpuściła.
  5. Jogurt dokładnie wymieszać z kremówką i cukrem, a następnie dodać żelatynę.
  6. Do całości dodać resztę truskawek, wymieszać i przełożyć masę na blat ciasta.
  7. Odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ja zostawiłam na całą noc.

Polewa:

Opcjonalnie, ale wg mnie dodaje jeszcze smaczku.

Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietanki kremówki (minimum 30%). Ostudzić i wylać na górę ciasta.

UWAGA! Polewę należy wylewać na ciasto, gdy to już dobrze stężeje. Ta polewa nie będzie zwarta i podczas zdejmowania obręczy rozleje się wokół ciasta. Ale dokładnie o taki efekt mi akurat chodziło. Jeśli chcecie jednak, aby stężała dodajcie tylko 15-20 ml śmietanki.

Ciasto warte każdego grzechu! 🙂

Ponieważ dekorowanie ciast nie jest moją mocną stroną, postawiłam na pełen minimalizm 🙂

Szczerze polecam szypułkownicę, dzięki której widmo „obrobienia” 30 kg truskawek nie jest straszne, a paznokcie pozostają czyste 🙂

Szypułkownica do truskawek. Dostępna TUTAJ