bez glutenu · coś na ząb · kolacje · na imprezę · obiady · Przepisy · sałatki

Sałatka z sosem kiwi

Bo zostało mi trochę kiwi, na które nikt nie miał ochoty. Musiałam mieć ja 🙂 A że ostatnio wprowadziłam sobie dietę eliminacyjną (czyt. eliminuję na co nie mam ochoty, a dodaję to co mam w lodówce), to taki obiad sobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie 🙂

Składniki:

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:

  1. Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy,oliwę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przekładać po kawałku na patelnię grillową (lub zwykłą) i podsmażyć z obu stron.
  2. Sałaty umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Dodać do nich podsmażone polędwiczki.
  3. Z bulwy fenkułu usunąć twardą podstawę i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałat.
  4. Ser pokroić w słupki, dodać do reszty.
  5. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Również dodać do sałatki. Sałatki nie mieszać.

Sos z kiwi

  • 5 owoców kiwi
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka naturalnego miodu
  • pieprz cytrynowy lub pomarańczowy do smaku

Wybrać miąższ z owocu kiwi. Dodać wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, delikatnie wymieszać. Sosem polewać nałożoną na talerz sałatkę. Idealnie się komponuje i z mięsem i warzywami.