bez mięsa · coś na ząb · kolacje · Przepisy · sałatki

Sałatka z bakłażanem na ostro

Ja potraktowałam to jako danie obiadowe, ale zapewne dlatego, że dzisiaj jakoś niekoniecznie ciągnęło mnie do jedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały.

Składniki: (dla 2 osób)

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie sera feta
  • garść świeżego, posiekanego koperku
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • garść świeżego szpinaku
  • parę pomidorów koktajlowych
  • prażone pestki słonecznika i dyni
  • olej z papryką chili
  • sól, pieprz
  • patelnia grillowa
  • czarny sezam do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm, posolić i popieprzyć z obu stron. Skropić oliwą z chili – jeśli chcecie mniej pikantnie to z jednej strony, jeśli bardziej to z obu. Podsmażyć, bez dodatku tłuszczu, na grillowej patelni.
  2. Do sera feta dodać koperek i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. W dłoniach formować małe kulki.
  3. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na patelni.
  4. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki.

Smaki świetnie się przenikają, gdy bakłażan jest ciepły.

 

DSC02353