bez mięsa · dla dzieci · obiady

Risotto z pęczaku z dorszem

Co tydzień w niedzielę podbijamy kartę na Bazarze Smakoszy w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu. Mam tam kilka ulubionych stoisk, m.in. u Greka, u którego kupuję oliwki i sery, są też panie z ukraińskiej Kozackiej Chatki, świetne jabłka z sadów Kasiny, no i portugalskie produkty od Made In Portugal.  U Portugalczyka kupuję ryby w puszce. Ha, zdziwić by się można, jakie to świetne wyroby! Zapuszkowane są całe ryby, w olejach i oliwach najwyższej jakości, z przyprawami, ziołami… puszki są wypełniane ręcznie a nie maszynowo.

Szczególnie lubię dorsza w oliwie z czosnkiem. Jest po prostu prze przepyszny 😉 (skład ze strony dystrybutora: Dorsz, oliwa z oliwek, czosnek, sól. Wartości odżywcze  w 100g: kalorie 174kcal/730kj; białko: 25g; węglowodany: 2,7g; tłuszcze: 5,8g; kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3g; wielonienasycone 0,7g (Omega 3 0,6g)).

Minerva (firma, której dorsza uwielbiam) istnieje od 1942, do puszek pakuje świeżo złowione ryby. Czuć to naprawdę i bardzo, ale to bardzo polecam… dorsz, sardynki, ostrobok, tuńczyk  – feria smaków. Szczerze mówiąc tylko szukam pretekstu, żeby zrobić coś z dorszem. Dziś padło na risotto z pęczaku.

Składniki:

  • 1 kubek pęczaku
  • 1 puszka dorsza Minerva
  • 1 paczka szpinaku
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa serka koziego (lub parmezan, lub cheddar)
  • słonecznik
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • (opcjonalnie nieaktywne płatki drożdżowe -> patrz TIPY)

Wykonanie:

  1. pęczakKaszę opłucz pod bieżącą wodą (przypomina to pranie ręczne) aż woda przestanie być mętna.
  2. W woku lub dużym garnku kaszę upraż (-> TIPY). Gdy zacznie przyjemnie pachnieć i wydawać sypka zalewamy ją dwukrotnie większą ilością delikatnie osolonej wody. Gotujemy na wolnym gazie aż do zupełnego odparowania.warzywaNa patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu (do pęczaku pasuje masło, ale może być też oliwa) i wrzucamy posiekany czosnek (o mamma mia! co za odkrycie – maszynka do siekania czosnku – malutka, poręczna, wygodna i łatwa w myciu… nareszcie!), później kolejno szpinak i cukinia. Gdy zaczyna brakować tłuszczy dodaj oliwę z puszki z dorszem i duś czekając aż większość oliwy wyparuje.rybaPołowę dorsza wrzucamy na patelnie i smażymy razem z warzywami.
  3. Do gorącego pęczaku wbijamy jajko, intensywnie mieszając do pełnego rozprowadzenia po ziarnach kaszy.
  4. Dorzucamy zawartość patelni i pozostałą część dorsza.
  5. Dodaj łyżkę serka koziego, słodką paprykę i 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych.
  6. Opcjonalnie można posypać, moim ulubionym, prażonym słonecznikiem.
  7. Zajadamy 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Nata

risotto2

Smacznego!

TIPY:

  1. nieaktywne płatki drożdżowe- możnaby o nich napisać całą epopeję. Jest niezwykle zdrowe, szczególnie wskazane dla osób, które nie jedzą mięsa, lub mają niedobory witam. Płatki regulują poziom cukru we krwi, mają łątwo przyswajalny chrom, co sprzyja odchudzaniu. Zawierają – witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B8, witaminy H (biotyna)  i D, chrom, kobalt,   mangan, cynk,miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Wzmacniają smak, więc są jak naturalny i zdrowy glutaminiam sodu, są naturalnym źródłem protein, działają świetnie na skórę, włosy i paznokcie. Wspomagają odporność i regenerację organizmu po antybiotykoterapii. Mają charakterystyczny zapach i smak – często zastępują ser w potrawach wegańskich.
  2. prażenie kaszy – każdą kaszę po przepłukaniu wodą dodatkowo prażę na suchej patelni. Na początku robiłam tak, gdyż wyczytałam, że przygotowana w ten sposób kasza pomaga w osuszaniu i rozgrzewaniu organizmu co jest szczególnie ważne w naszym klimacie. Poza tym prażenie pomaga pozbyć się ewentualnych pasożytów, które jak wiemy również lubią kaszę …