Od rana chodziły za mną kurki… Mam w zamrażarce pół kilo tych pysznych grzybków z ubiegłego sezonu i jako że zbliża się już kolejny sezon kurkowy, to postanowiłam ten ostatni woreczek wykorzystać właśnie dziś! Zastanawiałam się nad jajecznicą z kurkami, ale jednak zachowałam je do obiadu i to oto jest… voila!
Składniki do ryżu:
- 2 kubki ryżu (najbardziej lubię brązowy, ale może być każdy jaki macie pod ręką)
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma (lub kostka rosołowa vege z oliwą z oliwek) wedle uznania
- 1 łyżka masła klarowanego (może być oliwa z oliwek)
Składniki do sosu:
- 2 łyżki masła klarowanego (może być oliwa z oliwek)
- 1 łyżka oleju kokosowy (można ominąć, ja używam bo uwielbiam i jest bardzo zdrowy!)
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- ½ piersi z indyka
- ½ kg kurek osolonych i wysuszonych 1 pęczek pietruszki zielonej (pół do duszenia, pół na surowo)
- łyżeczka oleju ryżowego
- przyprawy: rozmaryn (najlepiej świeży) tymianek (najlepiej świeży) cząber (najlepiej świeży) pieprz mielony
- sezam do posypania
Wykonanie:
- Zaczynamy od ryżu – pamiętajmy o proporcjach 1 porcja ryżu na 2 porcje wody (w moim wypadku 2 kubki ryżu, 4 kubki wody), dodajemy łyżkę oliwy, sól, pieprz i kurkumę – gotujemy.
- Sos zaczynamy od podduszenia pora na sklarowanym maśle (lub oliwie), ja jeszcze dodaję olej kokosowy (dla zdrowia, bo w smaku było niewyczuwalne, więc nie trzeba).
- Dodajemy czosnek i drobniuteńko (kawałeczki 0,5 x 0,5 cm) pokrojoną pierś indyka (wcześniej podsmażyłam mięso, bo łatwiej się kroi).
- Wszystko to zostawiam do podduszenia, dodaję świeży tymianek, rozmaryn, cząber, pieprz i zieloną pietruszkę. Gdybym miała więcej ziół, to też bym dodała – melissę, miętę, szałwię, oregano, cokolwiek!
- Na koniec dodaję osolone i osuszone kurki, duszę razem jeszcze chwilę (w razie potrzeby podlewam wodą). Mi zabrakło czegoś lekko ożywiającego (np. mięty) więc dodałam odrobinkę octu ryżowego, ale to już kwestia smaku.
- Gdy ryż i sos są gotowe przerzucam wszystko do większego pojemnika/garnka. Do masła dodaję jeszcze masła (lub oliwy) i mieszam z pozostałymi składnikami i resztą pietruszki.
Na talerzu można udekorować rozmarynem, pietruszką i sezamem.
Smacznego! 🙂