bez nabiału · obiady

Risotto z kurkami i z piersią indyka

Od rana chodziły za mną kurki… Mam w zamrażarce pół kilo tych pysznych grzybków z ubiegłego sezonu i jako że zbliża się już kolejny sezon kurkowy, to postanowiłam ten ostatni woreczek wykorzystać właśnie dziś! Zastanawiałam się nad jajecznicą z kurkami, ale jednak zachowałam je do obiadu i to oto jest… voila!

Składniki do ryżu:

  • 2 kubki ryżu (najbardziej lubię brązowy, ale może być każdy jaki macie pod ręką)
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma (lub kostka rosołowa vege z oliwą z oliwek) wedle uznania
  • 1 łyżka masła klarowanego (może być oliwa z oliwek)

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki masła klarowanego (może być oliwa z oliwek)
  • 1 łyżka oleju kokosowy (można ominąć, ja używam bo uwielbiam i jest bardzo zdrowy!)
  • 1 mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ piersi z indyka
  • ½ kg kurek osolonych i wysuszonych 1 pęczek pietruszki zielonej (pół do duszenia, pół na surowo)
  • łyżeczka oleju ryżowego
  • przyprawy: rozmaryn (najlepiej świeży) tymianek (najlepiej świeży) cząber (najlepiej świeży) pieprz mielony
  • sezam do posypania

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od ryżu – pamiętajmy o proporcjach 1 porcja ryżu na 2 porcje wody (w moim wypadku 2 kubki ryżu, 4 kubki wody), dodajemy łyżkę oliwy, sól, pieprz i kurkumę – gotujemy.
  2. Sos zaczynamy od podduszenia pora na sklarowanym maśle (lub oliwie), ja jeszcze dodaję olej kokosowy (dla zdrowia, bo w smaku było niewyczuwalne, więc nie trzeba).
  3. Dodajemy czosnek i drobniuteńko (kawałeczki 0,5 x 0,5 cm) pokrojoną pierś indyka (wcześniej podsmażyłam mięso, bo łatwiej się kroi).
  4. Wszystko to zostawiam do podduszenia, dodaję świeży tymianek, rozmaryn, cząber, pieprz i zieloną pietruszkę. Gdybym miała więcej ziół, to też bym dodała – melissę, miętę, szałwię, oregano, cokolwiek!
  5. Na koniec dodaję osolone i osuszone kurki, duszę razem jeszcze chwilę (w razie potrzeby podlewam wodą). Mi zabrakło czegoś lekko ożywiającego (np. mięty) więc dodałam odrobinkę octu ryżowego, ale to już kwestia smaku.
  6. Gdy ryż i sos są gotowe przerzucam wszystko do większego pojemnika/garnka. Do masła dodaję jeszcze masła (lub oliwy) i mieszam z pozostałymi składnikami i resztą pietruszki.

Na talerzu można udekorować rozmarynem, pietruszką i sezamem.

Smacznego! 🙂

10410071_10152147083107473_1989358389_n (1)10425777_10152147083092473_1541404558_n