bez glutenu · pieczywo · Przepisy · Thermomix

Przepyszny chleb bezglutenowy

Baba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe 😛 Baba w końcu trafiła w punkt i oto przepis idealny na smaczny, bezglutenowy chleb, który co chwilę modyfikuję dodatkami.

Piekę ten chleb kolejny już raz i zanim podam przepis oto moje spostrzeżenia:

  1. Chleb piękniej wyrasta jeśli robi się go na drożdżach świeżych. Ale uważajcie, bo może wyrosnąć aż za bardzo. Popularny przelicznik to 7 g drożdży instant równa się  ok. 25 g świeżych drożdży. Nie w tym przypadku 🙂 Ograniczmy się do 18-20 g drożdży świeżych i ciasto rosnąc nie wypłynie.
  2. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety trochę się pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ.
  3. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy.
  4. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam, czarnuszkę, żurawinę, rodzynki, złote siemię lniane. Chleb dzisiejszy to taki mój nr 1 – siemię lniane, nasiona chia, ziarna słonecznika i rodzynki.
  5. Pamiętajcie, że ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie będzie takie zwarte jak z mąki pszennej. Będzie lejąco-klejące, więc nie liczcie na formowanie wymyślnych kształtów.
  6. Jeśli popęka wam wierzch (jak widać na zdjęciu), to najpewniej daliście za mało wody. Dzisiaj dodałam 500 ml i już podczas rośnięcia pojawiały mi się widoczne rysy na wierzchu ciasta, ale pamiętajcie, że mąka mące nierówna i może się okazać, że 500 ml to ilość wystarczająca. Mniejsza ilość wody niczym w smaku nie ujmuje, a popękany wierzch zupełnie mnie nie wzrusza 🙂
  7. Chleb przechowuję owinięty w bawełnianą ściereczkę w lnianym worku i jego skórka jest niezmiennie chrupiąca, aż do ostatniej kromki. Generalnie chleb wychodzi z mega, cudnie, chrupiącą skórką i cudnie smakuje jeszcze ciepły.

Składniki na formę keksówkę (ok. 24×10 cm)

  • 250 g mąki gryczanej jasnej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej zamiennie z mąką ziemniaczaną, bądź skrobią ziemniaczaną
  • 8 g drożdży instant lub 18-20 g świeżych drożdży *
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • ok. 500-550 ml lekko ciepłej wody

*jeśli używasz świeżych drożdży najpierw zrób zaczyn: drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru, dodaj łyżkę przesianej mąki gryczanej, wymieszaj całość i przykryj; zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Osoby, które do rozrobienia ciasta używają thermomixu i świeżych drożdży nie muszą robić zaczynu.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Wszystkie mąki przesiej do dużej miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Powoli wlewaj ciepłą wodę (500 ml), aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa nie jest jednolicie gładka, ma grudki, dodaj jeszcze ok. 50 ml wody i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj drożdże lub zaczyn ze świeżych drożdży. Zamieszaj.
  4. Dodaj wszystkie wybrane przez ciebie dodatki oraz cukier i sól. Dobrze wymieszaj.
  5. Keksówkę spryskaj olejem, bądź nasmaruj tłuszczem (no chyba, że jest silikonowa, wtedy niekoniecznie). Możesz również wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba.
  6. SONY DSCCiasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch nie spalił.
  8. Po 50 minutach wyciągnij chleb z keksówki, obróć go do góry nogami, zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stop. C i piecz jeszcze 10 minut.
  9. Jeśli chleb po opukaniu wydaje głuchy odgłos oznacza, że jest upieczony idealnie 🙂

Wykonanie przy użyciu thermomixu:

  1. Dodaj wszystkie mąki do naczynia. Przemieszaj i napowietrz mąki – 7 sek/obr. 8
  2. Dodaj drożdże instant lub świeże, sól, cukier.
  3. Wlej 500 ml wody i włącz 15 sek/obr. 7. Jeśli masa wydaje ci się za gęsta – (konsystencja powinna być lekko lejąca), dodaj jeszcze 50 ml wody i włącz urządzenia 5 sek/obr. 7
  4. Dodaj wszystkie dodatki, których chcesz użyć. Włącz obroty wsteczne 8 sek/obr. 4-5)
  5. Dalej postępuj jak wyżej, przy tradycyjnym wyrabianiu

 Cóż mogę jeszcze dodać? Jeśli tak smakują chleby bezglutenowe, to sorry pszenico do łask mych nie wrócisz. Poza tym za pięknie boczki mi spadły odkąd ciebie odstawiłam 😛 🙂

 

 

SONY DSCSONY DSC