coś na ząb · na imprezę · Przepisy

Przekąskowo

Bo goście przychodzili, a do wódeczki to niekoniecznie tylko ogóreczki i koreczki 🙂 No i wymodziłam przekąskę  o bardzo wyrazistym smaku (dzięki fecie). Dobre! Szybkie! Do powtórzenia.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera feta
  • pęczek świeżego koperku
  • szynka szwarcwaldzka
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka liści roszponki
  • jako foremka do wycinania kółek posłużyła mi zakrętka od małego słoika

Wykonanie:

  1. Z ciasta francuskiego powycinać małe kółka, mniej więcej o średnicy ok. 5 cm. Ja akurat miałam formy do makaroników, więc w nich poukładałam kawałki ciasta, ale spokojnie obędzie się bez nich. Wystarczy poukładać ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem każdy krążek ciasta.
  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika, grzanie góra/dół 185 stopni C, na ok. 12 minut. Gdy krążki będą zarumienione wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszać dobrze ser feta razem z posiekanym świeżym koperkiem. Dzięki mieszaniu ser powinien osiągnąć konsystencję sera kanapkowego, idealnego do rozsmarowania. Opcjonalnie, gdy ser jednak nie będzie chciał odpowiednio się wymieszać, można dodać łyżkę oleju roślinnego.
  4. Płat szynki szwarcwaldzkiej podzielić na trzy równe części (tniemy w poziomie) i w każdą część zawinąć połówkę (bądź całą, zależy od wielkości) suszonej śliwki.
  5. Kawałki suszonych pomidorów przekroić na pół, liście roszpunki umyć i osuszyć.
  6. Na ostudzone ciasto nałożyć łyżeczką ser i kolejno szynkę ze śliwką, oliwkę, suszony pomidor, liść roszponki.
  7. Zanim wjadą na stół schłodzić w lodówce. 

SONY DSC

SONY DSC