bez glutenu · ciasta i torty · dla dzieci · na słodko · Przepisy · Święta

Prosty sernik bez spodu

Dla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez glutenu. Oj tam – dla wszystkich! 🙂

Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Nie jestem amatorką serników. Wręcz wystrzegam się serników bojąc się, że będzie za suchy, za słodki, za bardzo „rodzynkowy”. Ten jest przeciwieństwem „za bardzo”. Dla mnie jest idealny!

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie Włoszczowa)
  • 4 większe jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo: forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser, opcjonalnie cukier puder

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stop. C (grzanie góra/dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, a masa była gładka. Ciasto powinno być gęste, w konsystencji przypominające budyń.
  4. Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika.
  5. Piecz w temperaturze 190 stop. C przez 20 minut.
  6. Bez otwierania piekarnika zmniejsz temperaturę do 150 stop. C i piecz 30 minut.
  7. Ponownie zmniejsz temperaturę do 120 stop. C i piecz kolejne 30 minut. Jeśli wierzch sernika będzie „zbyt blady”, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
  8. Wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika, bądź na minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Taki sposób pieczenia zagwarantuje, że sernik nie opadnie. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki – idealnie na całą noc.

Ale szczerze – jest pyszny, nie musisz bawić się w konwenanse 🙂 Smacznego!

 

SONY DSC