coś na ząb · dla dzieci · obiady · Przepisy · tarty · Thermomix

Pomysł na… rosołowe tartaletki

Nigdy nie sądziłam, że moje dzieci tak  bardzo pokochają zupy. Pałeczkę „zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci 🙂 ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa. 

Były więc już warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników.
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci)
  • mięso z rosołu
  • 5 różyczek brokuła
  • 6 pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów)
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź zamiennie tańszy (i wciąż dla mnie smaczniejszy) twardy ser carski
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka 
  • posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie 50 g sera mozzarella

Wykonanie:

  1. Ciasto przygotować wg przepisu. Rozwałkować, wyłożyć nim foremki. Każdą foremkę nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ryżem. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 15 minut. Usunąć ryż wraz z folią i ostudzić.
  2. W głębszej patelni rozgrzać olej. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić. 
  3. Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut
  4. Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić.
  5. W misce rozkłócić jajka, razem z serkiem na jednolitą masę, dodać parmezan i gotowe, doprawione warzywa z mięsem. Całość dokładnie wymieszać, ew. odrobinę jeszcze doprawić do smaku.
  6. Na każdą tartaletkę nakładać mieszankę. Opcjonalnie na wierzch poukładać pokrojony w cienkie plasterki ser mozzarella.
  7. Wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
  8. Podawać ciepłe, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego! 🙂