Nigdy nie sądziłam, że moje dzieci tak bardzo pokochają zupy. Pałeczkę „zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci 🙂 ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.
Były więc już warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników.
- 1 marchewka z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci)
- mięso z rosołu
- 5 różyczek brokuła
- 6 pieczarek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów)
- 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź zamiennie tańszy (i wciąż dla mnie smaczniejszy) twardy ser carski
- 1 łyżka oleju
- do smaku: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie 50 g sera mozzarella
- Ciasto przygotować wg przepisu. Rozwałkować, wyłożyć nim foremki. Każdą foremkę nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ryżem. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 15 minut. Usunąć ryż wraz z folią i ostudzić.
- W głębszej patelni rozgrzać olej. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić.
- Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut
- Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić.
- W misce rozkłócić jajka, razem z serkiem na jednolitą masę, dodać parmezan i gotowe, doprawione warzywa z mięsem. Całość dokładnie wymieszać, ew. odrobinę jeszcze doprawić do smaku.
- Na każdą tartaletkę nakładać mieszankę. Opcjonalnie na wierzch poukładać pokrojony w cienkie plasterki ser mozzarella.
- Wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
- Podawać ciepłe, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego! 🙂