dla dzieci · na imprezę · obiady · Przepisy

Pierożki z ciasta francuskiego

Tak naprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu. Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i braki uzupełniam na bieżąco, powstał obiad na dzień następny, który przyniósł miłe zaskoczenie. Moje dziewczyny jedzą warzywa, natomiast nie jest to (wg matki) ilość idealna. Okazało się, że od lat robiłam podstawowy błąd – jak każda prawdziwa kobieta i one lubią mieć wybór. Warzywa ugotowane al dente, jako dodatek do pierożków, z możliwością wyboru jakie i ile, okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – nagle pokochały warzywa 🙂

Składniki:

dla 4 osób

  • 2 rulony ciasta francuskiego
  • farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona
  • opcjonalnie drobno starty ser żółty
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane (mniej więcej po 1 łyżce)

Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka bardzo drobno kroimy, doprawiamy do smaku, opcjonalnie dodajemy starty żółty ser.
  2. Każdy rulon ciastka francuskiego dzielimy na mniej więcej równe kwadraty i nadziewamy albo pokrojoną piersią kurczaka, albo warzywnym farszem. Formujemy pierożki.
  3. Pierożki smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół).
  4. Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta fasolka, brokuł, kalafior) gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente (no chyba, ze wolicie bardziej miękkie, więc pełna dowolność). Jeśli chcecie wszystkie warzywa gotować w jednym garnku, pamiętajcie, że jako pierwsze idą warzywa świeże i twarde (jak np. marchew). Ponieważ oprócz marchwi, reszta warzyw była mrożona, więc wcześniej zblanszowana, marchew samotnie gotowała się ok. 7 minut zanim dorzuciłam do niej resztę warzyw.
  5. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę posiekanej natki pietruszki i łyżkę posiekanego koperku. Ewentualnie przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Smacznego 🙂