bez mięsa · bez nabiału · dla dzieci · must eat · obiady · Przepisy

Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem

Nie zrobię tradycyjnych pierogów. Ani z mięsem, ani z serem, nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami.  Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie. 

Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna – dla nas NIEBO W GĘBIE 🙂

Składniki na ok. 35-40 pierogów:

CIASTO:

To wg mnie najlepsze ciasto na pierogi. Elastyczne, delikatne, dające się wałkować na dowolną grubość (w moim przypadku „cienkość”):

  • 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • szczypta soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła
  • dodatkowa mąka do posypywania stolnicy

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. 
  2. We wrzącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy ok. 10  minut, aż ciasto będzie idealnie gładkie (ciasto jest bardzo miękkie, więc niespecjalnie się zmęczymy). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką (niech odpocznie, podczas gdy my zajmiemy się przygotowaniem farszu).

FARSZ:

  • 1 kg świeżego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 duża szalotka
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 biała cebula podsmażona na maśle

Wykonanie:

  1. Bób myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.
  2. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i dodajemy do bobu razem z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
  3. Całość blendujemy, uważając, aby nie wyszła nam pulpa/papka, a wyczuwalne były małe grudki bobu.
  4. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku.
  5. Ciasto pierogowe dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki, posypując stolnicę i wałek mąką. Resztę ciasta trzymamy pod przykryciem. 
  6. Szklanką wykrawamy kółka (ponieważ jako antytalent do lepienia ułatwiam sobie pracę maszynką do pierogów, dobieram szklankę do średnicy swojej maszynki), na środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Zlepiamy.
  7. Gotowe pierogi układamy na desce/stolnicy solidnie posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nam nie obeschły.
  8. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oleju. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy aż wypłyną na wierzch (ja zazwyczaj daję im jeszcze minutę na powierzchni).
  9. Ja podałam pierogi z podsmażoną na maśle białą cebulką.

SMACZNEGO! 🙂