bez glutenu · bez mięsa · obiady · Przepisy

Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą

Dla miłośników delikatnie ostrych, a zarazem lekko słodkich smaków. I dla tych, którym z mięsem niekoniecznie po drodze. I dla tych na permanentnej diecie, rozpoczynającej się zazwyczaj wiosną. Dla mnie! 🙂

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 80 g liści jarmużu (bez łodyg)
  • 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 100 g sera feta
  • 1 papryczka chili
  • 4-6 pomidorków, np. koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka pasty Harrisa
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stop. C (grzanie góra/dół). Batata dokładnie myjemy szorstką stroną gąbki i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Miąższ płytko nacinamy nożem, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 60 minut, aż batat będzie miękki.
  2. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
  3. Dodajemy umyty i osuszony jarmuż, czubatą łyżeczkę pasty Harrisa, sos sojowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż jarmuż zmięknie.
  4. Z upieczonego batata wydrążamy 1/2 miąższu i przekładamy do nadzienia na patelni. 
  5. Dodajemy ciecierzycę. Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, pieprzem oraz jeśli to koniecznie solą. Dusimy ok. 2 minut.
  6. Nadzienie wykładamy do wydrążonego batata, dodajemy pokrojony ser feta oraz pokrojone w ćwiartki małe pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stop. C (termoobieg) i pieczemy całość ok. 7-8 minut, aż ser feta lekko się zarumieni.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  8. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego! Zapewniam, że smacznie będzie 🙂