bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · coś na ząb · dla dzieci · kolacje · obiady · Przepisy

Pieczona młoda marchewka

Zaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem 🙂

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki (ok. 500 g)
  • 2 łyżki oleju np. ryżowego
  • 70 ml płynnego miodu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ok. 3/4 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu – dałam pomarańczowy, ale równie dobry będzie cytrynowy, bądź czarny, świeżo mielony

Wykonanie:

  1. Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nać (nie wyrzucamy, wkrótce na blogu przepis do czego można ją wykorzystać 🙂 ), zostawiając krótkie, ok. 2-3 cm  zielone końcówki. Marchew  szorujemy pod bieżącą wodą, bądź bardzo delikatnie obieramy skórkę obierakiem do warzyw.
  2. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać.
  3. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku.  Dłońmi obtoczyć marchewki w marynacie, aby ze wszystkich stron pokryły się sosem.
  4. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec 10-15 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 10 minut, aż marchewki zmiękną. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać marchewki marynatą, która zebrała się na blasze, dzięki temu będą bardziej aromatyczne. Podawać ciepłe, jako dodatek do np. pieczonego królika.

Smacznego! 🙂