bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · kolacje · na imprezę · obiady · Przepisy

Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i serem ricotta

Pieczarki były dodatkiem do faszerowanej piersi kurczaka (przepis tutaj). Dopełniły całości 🙂

Składniki:

  • 4 pieczarki portobello (lub inne naprawdę duże)
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 garści świeżych liści szpinaku baby
  • garść startego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej, ostrej czerwonej papryczki
  • 1 szalotka
  • ok. pół pęczka natki pietruszki 
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 miski

Wykonanie:

  1. Pieczarki i szpinak umyć, osuszyć.  Z pieczarek usunąć nóżki. Z liści szpinaku oderwać łodyżki, a liście drobno pokroić.
  2. Do miski dodać szpinak, stary ser mozzarella, drobno posiekaną szalotkę. Wymieszać.
  3. Do drugiej miski dodać ser ricotta, pesto, drobno posiekaną, ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Kapelusze pieczarek najpierw nadziać mieszanką z serem ricotta, na wierzch ułożyć szpinak z mozzarellą. Przełożyć do brytfanki lekko posmarowanej olejem, aby pieczarki nie przywarły do formy.
  5. Zapiekać w nagrzanym na 180 stop. C piekarniku (termoobieg) 20-25 minut.

Smacznego! 🙂

  • Natalia Seroka

    Bardzo ładnie się prezentują. Bardzo lubię lubię faszerowane portobello, przeważnie faszeruję je pastą z awokado.

  • Natalia, chętnie poznam przepis. Uwielbiam awokado 🙂

  • 4 grzyby wkładam do piekarnika na 15 min./180st. C. 2 szt. awokado dokładnie miksuję z dodatkiem czosnku tu według uznania (ja dodaję ok 2 ząbków), sokiem z cytryny, dodaję sól, pieprz. Jeśli chcę na pikantnie dodaję również płatki chili, jeśli delikatniej można dodać posiekane orzechy włoskie. Wyciągam grzyby, pozbywam się wody, nadziewam, wkładam do piekarnika jeszcze na 5 min. i gotowe 🙂

  • Dziękuję Natalia 🙂 Jak tylko dorwę pieczarki na pewno zrobię. Pozdrawiam 🙂