bez glutenu · bez mięsa · coś na ząb · do chleba · kolacje · makarony · na imprezę · obiady · Przepisy · Thermomix

Pesto z jarmużu

Idąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli. Smakowo fajnie będzie pasował z mięsami, których raczej nie jadam, no ale reszta rodziny i owszem. Ale znając mnie na pewno wymyślę z czym, dla mnie jadalnym będzie pasować idealnie i nie zapomnę się podzielić pomysłem 🙂

Składniki na słoi o pojemności ok. 250 ml:

  • 60 g liści jarmużu (bez łodyg) – idealnie aby liście były miękkie, czyli jarmuż nie był przejrzały
  • 70 g orzechów włoskich
  • 20 g sera carskiego twardego, długodojrzewającego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Jarmuż dokładnie umyć, oderwać miękkie liście od łodyg.
  2. Orzechy włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa,  wciąż nieznacznie powinny być wyczuwalne orzechy.
  4. Przechowywać w lodówce do 10 dni.