bez glutenu · coś na ząb · do chleba · śniadania

Pasta z avocado, suszonymi pomidorami, oliwkami i czarnuszką

Na pewno chwaliłam się już, że Mąż mój Szanowny, jako najmniej problematyczny w domu naszym, zjada wszystko. Otóż myliłam się – nie lubi oliwek. I niby o tym wiem, ale nigdy nie pamiętam. A może właśnie specjalnie nie pamiętam, żeby pewnymi daniami raczyć się sama, od początku do końca (nie, że mojego, ale potrawy). I tak właśnie było z tą pastą. Nie da się ukryć, to moje, tylko moje smaki!

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe i miękkie avocado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów (te są idealne 🙂 )
  • 7 szt, czarnych oliwek
  • 30 g dobrego żółtego sera (np. cheddar)
  • sól, pieprz do smaku
  • czarnuszka

Wykonanie:

  1. Avocado przekroić na pół, delikatnie wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ.
  2. Dodać sok z cytryny i rozgnieść avocado widelcem.
  3. Suszone pomidory i oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do pasty i dokładnie wymieszać.
  4. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do całości.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać czarnuszką.
  6. Podawać z ciepłą bagietką. Na przykład tą.

Śniadanie rewelacyjne! 🙂

avocado avocado buła2