bez glutenu · bez mięsa · bez nabiału · obiady

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami

Szał na czerwony ryż wciąż trwa i nie mija 🙂 Właśnie dotarła do mnie nowa dostawa i musiałam ryż wkomponować do swojego obiadu. A ponieważ ostatnie dwa tygodnie minęły mi na pielęgnowaniu Młodszej, bo przecież ferie i ospa wietrzna, to połączenie idealne :P, teraz odbijam sobie swoje kulinarne zapędy.

Składniki:

Dla dwóch osób, wg mnie ta faszerowana papryka jest bardzo sycąca i ja miałam problem ze zjedzeniem całej.

  • 2 czerwone, piękne papryki
  • 1/2 szklanki czerwonego ryżu
  • 1/2 dużej, czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 2 duże pieczarki
  • 25 g białej części pora
  • 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego
  • garść orzechów włoskich drobno posiekanych
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy.

Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie przygotowywania potrawy warto jej spróbować. 

  • posiekana natka pietruszki do dekoracji – opcjonalnie
  • Olej rzepakowy dobrej jakości, jako dopełnienie zdrowego obiadu – opcjonalnie

Wykonanie:

  1. Odkroić górną część papryk (pozostawiając „kapelusze”), delikatnie wydrążyć gniazda nasienne, opłukać i osuszyć.
  2. Czerwony ryż przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 12-15 minut. Powinien po ugotowaniu wciąż być dość twardy, ale dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić.
  3. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.
  4. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać.
  5. Farszem ciasno wypełnić świeżą paprykę (jeśli wam zostanie trochę farszu, po prostu upieczcie go osobno w piekarniku razem z papryką). Przykryć górę odciętym wcześniej „kapeluszem”.
  6. Papryki zawinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika 185 stop. C (termoobieg).
  7. Piec 35-40 minut. Ja piekłam 35 minut i papryka była krucha (nie rozpadająca się), a ryż o idealnej dla mnie konsystencji, czyli nie za twardy i nie za miękki.
  8. Można całość posypać posiekaną natką pietruszki i dodać jeszcze orzechy włoskie. Ja jeszcze całość delikatnie polałam olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia, a niech dostarcza mi kwasów Omega 3 i 6 🙂

Smacznie, syto, zdrowo. No i dietetycznie, jakby ktoś jeszcze miał wolę smacznie się odchudzić 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC