bez mięsa · dla dzieci · na słodko · obiady · śniadania

Pancakes weekend

Chorujemy wszyscy, jak jeden mąż (mąż w zasadzie to jest najbiedniejszy, bo poleżeć nie ma kiedy). Apetyty nam nie dopisują, ale skoro już coś musimy jeść, to najchętniej wszystko na słodko, aby nabrać choć na chwilę energii.

A że często się żalę, że moje dziewczyny mają różne smaki, chociaż wizualnie są do siebie podobne jak dwie krople wody, to i tym razem część dania musiałam podpasować pod ich indywidualne gusta.

Padło na „pankejki”, nie wiem czy rodem z USA, bo żaden rodowity Amerykanin nigdy mi ich nie zaserwował, ale co tam – wyszły pyszne 🙂

Z zamrażarki wyjęłam zeszłoroczne jeszcze jagody – dla Młodszej (końcówka, więc z niecierpliwością czekam na sezon) oraz maliny – dla Starszej (podobnie, czekam na świeże polskie). Z mrożonek zrobiłam musy, aby polać nimi placki. Zamiast cukru pudru do ich oprószenia, użyłam stewii. A że ochota na pancakes dopadła nas również nazajutrz dla odmiany zaserwowałam je z truskawkami i bitą śmietaną. Tak więc pełna dowolność w dodatkach.


Składniki na ok. 7-8 szt.

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki ksylitolu (zamiennie z cukrem)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła (zamiennie z dwoma łyżeczkami roztopionego oleju kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia (lub każdy inny)

Wykonanie:

  1. pancakes-przygotowanieW jednej misce mieszamy razem składniki suche (mąkę, ksylitol, proszek, sodę) w drugiej składniki mokre (maślankę, jajko, masło). Mieszamy w osobnych miskach, aby składniki się połączyły.
  2. Składniki z „mokrej miski” przelewamy do „miski suchej”. Mieszamy/trzepiemy trzepaczką, aby uzyskać jednolitą konsystencję, bez grudek.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Ja do smażenia użyłam kółka, aby placki pancakes-smażenienie rozlały się po całej patelni. Jako nie rodowita Amerykanka, nie posiadam „pankejkownicy” 🙂 Do  kółka dużą łyżką dodawałam rozrobione ciasto (ok. 2 i 1/2 łyżki).
  4. pancakes-smażenie1Smażyć na  średnim ogniu do momentu, aż zauważymy, że ciasto na górze ścięło się na tyle, że podczas zdejmowania kółka i przewracaniu na drugą stronę nie rozleje się.
  5. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

pancakes-gotoweNo cóż, Córka Młodsza pożarła mus jagodowy pomijając placki. Natomiast zapałała nagłą sympatią do malin i postanowiła nimi uraczyć swoje „pankejki”.

pancakes-z malinami pancakes-Annika

A nazajutrz nasze kubki smakowe delektowały się kolejną serią pancakes, tym razem z truskawkami i bitą śmietaną.

No to chorujemy dalej 🙂

 W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

pancakes-z truskawką

TIPY:

Pancakes można smażyć na każdym oleju, ale do nich, naleśników i innych potraw słodkich smażonych na tłuszczu, szczerze polecam olej kokosowy. Raz, że zdrowy. Dwa, naprawdę używamy go mniej niż tradycyjnego. Trzy, nadaje zupełnie inny, lepszy smak potrawom. Niestety w hipermarketach nie spotkałam dobrego, wartego zakupu oleju kokosowego, tak więc ja kupuję przez internet, bądź w sklepach ze zdrową żywnością. Dobry olej kokosowy to ten tłoczony na zimno, nierafinowany i naprawdę pachnący kokosami. Powinien być w szklanym opakowaniu, a nie w plastikowych butelkach (takie tylko widziałam w „normalnych” sklepach). I w składzie nie powinien mieć nic, zupełnie nic chemicznego.