bez glutenu · bez mięsa · dla dzieci · obiady · Przepisy · tarty

Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem

Tak, tak. Dawno tarty nie było (cóż za oklepany tekst już na tym blogu). I dawno nic z koprem włoskim nie wyczyniałam 😛 (to też niedługo stanie się kolejnym powtarzającym się tekstem). Ale kocham koper włoski za anyżkowy smak, jedyny w swoim rodzaju. Kocham tarty. I pokochałam to, że w wersji bezglutenowej są równie kruche i pyszne. Pełnia miłości dzisiaj u mnie w domu 😛 🙂

Składniki na spód tarty:

  • 125 g mąki owsianej
  • 90 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku.
  2. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć.
  3. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem.
  4. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz spód ok. 15 minut. Ostudź.

Składniki na wierzch tarty:

  • 1 duża bulwa fenkułu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki sera twardego typu carski (długodojrzewający), jako tańszy i rodzimy zamiennik parmezanu, startego na drobnych oczkach tarty
  • sól (ok. 1 i 1/2 łyżeczki), pieprz (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  • kilka świeżych liści bazylii
  • świeże liście tymianku oberwane z 6-7 większych gałązek

Wykonanie:

  1. Czosnek pokrój w płatki i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż ok. 30 sekund, aż się zarumieni.
  2. z bulwy fenkułu pozbądź się twardej podstawy, pokrój ją w cieńsze piórka, a te jeszcze drobniej. Dorzuć do czosnku. Dodaj cukier. Wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywą i duś przez ok. 20 minut. Po tym czasie zredukuj powstały podczas duszenia płyn, zwiększając ponownie ogień i podsmażając przez ok. 1 minutę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Całość ostudź.
  3. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dodaj drobno starty ser, posiekane drobno liście bazylii, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  4. Na spód tarty rozłóż równomiernie podduszony fenkuł z czosnkiem. Zalej całość masą jajeczno-śmietanowo-serową. Wierzch posyp obficie liśćmi świeżego tymianku.
  5. Wstaw tartę do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
  6. Delektuj się! Smacznego! 🙂