ciasta i torty · dla dzieci · na słodko · tarty

Owoców moc, czyli na krucho, na szybko, na słodko

Jeśli kiedyś pisałam, że robienie ciasta kruchego do tart wszelakich jest pracochłonne, to kłamałam 🙂 To po prostu kwestia wprawy i dobrania tego jednego, jedynego przepisu NAJ.

Macham więc na szybko ciasto, ilekroć słodyczy zapragnę i zmieniam tylko wkłady. Btw. ciasto kruche można mrozić!

Mój idealny przepis na kruche ciasto to TEN: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać. Uwierzcie, warto. A gdy nie macie tego urządzenia do przesiewania, to zawsze możecie wrzucić mąkę do malaksera, obrócić parę razy i będzie robiła za przesianą.
  2. Masło (wyjęte właśnie z lodówki, nie wcześniej), pokroić na mniejsze kawałki i wrzuć do mąki. Dodać żółtka i załączyć sprzęt. Miksujemy aż składniki połączą się przypominając wyglądem grudki.
  3. Nie przerywając miksowania dodać teraz 2 łyżki lodowatej wody (odmierzaj, bo przesada zniweczy mozolną pracę). Ciasto powinno teraz zbić się w jedną kulę, albo kilka mniejszych. Możesz teraz wyjąć je i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Wyjąć, rozprowadzić równomiernie na spodzie do tarty i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (grzanie góra/dół), na 15 minut.
  5. Po całkowitym wystudzeniu ciasta, można zabrać się za wsad do tarty.

A teraz wsad:

Kaloryczność milion, ale wart grzechu. Po prostu!

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoce jakie chcecie, ile chcecie. Im więcej tym lepiej. U mnie truskawki, maliny, borówki amerykańskie

Wykonanie:

  1. Śmietanę ubić na sztywno.
  2. Wymieszać śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
  3. Rozprowadzić całość po cieście.
  4. Na wierzchu poukładać dowolne owoce.

Zajadaj i módl się, aby poszło w cycki (albo w co tam chcesz) 🙂

 

 

🙂