coś na ząb · dla dzieci · must eat · na słodko · Przepisy · śniadania

Orzechowe crunchy granola

Z nami to jest tak: owsianki nie lubimy, otrębami panierujemy kotlety, płatkami zbożowymi dzieci nie raczymy, generalnie same zboża, bez dodadtków jakoś nas nie rajcują, za to kochamy musli. Ale łatwo nie jest. Bo znów historia ma się tak: Córka Starsza kocha rodzynki, Córka Młodsza je wypluwa,  za to wielbi orzechy, a z orzechów Córka Starsza wybiera tylko nerkowce i laskowe. Ja nie lubię suszonych owoców, Córka Młodsza pożera suszone śliwki. Mąż – konsument idealny, zje wszystko.

Gdy jeszcze kupowałam musli, obowiązkowo crunchy ( tylko jedne, jedyne, które skład miały znośny i producent był tak miły i nie użył syropu glukozowo-fruktozowego), jednej wybierałam orzechy i dawałam drugiej, a drugiej wybierałam rodzynki i dawałam pierwszej. A skoro nie ma dla nas na rynku musli idealnych, musiałam wykonać je sama. Nie, nie będę skromna, napiszę prawdę – są PRZEPYSZNE.

musli_przygotowanieSkładniki:

  • 150 g mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, laskowe i migdały)
  • 450 g płatków owsianych
  • 50 g sezamu
  • 50 g pestek słonecznika (obranego oczywiście)
  • 125 ml oleju roślinnego (ja klasycznie dałam ryżowy, wszak wielbię go miłością wielką)
  • 100 ml płynnego miodu (nasz z pasieki płynny stał się dopiero, jak włożyłam szklankę z odmierzoną ilością do wrzątku)musli_przygotowanie1

Wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni (grzanie góra/dół).
  2. W wielkiej misce wymieszaj orzechy, płatki, sezam, słonecznik. Do drugiej mniejszej dodaj olej i płynny miód. Nie, nie musicie ich łączyć, bo i tak się nie połączą. Po prostu lepiej wszystko razem się przelewa.
  3. Wlej olej z miodem do miski z mieszanką orzechów, płatków, sezamu itd.i dokładnie wymieszaj widelcem, aż do równomiernego połączenia się płynu z ziarnami.

musli_przygotowanie2

4. Wyłóż mieszankę na blachę i rozprowadź           równomiernie po całości, lekko dociskając do       blachy.

5. Piecz 25-30 minut w międzyczasie dobrze mieszając, co najmniej trzy razy.Trzeba pilnować czasu i mieszania, aby mieszanka się   nie przypaliła, a uzyskała piękny złoty kolor.

6. Pozostaw do ostygnięcia i przełóż do zamkniętego pojemnika.musli_gotowe

Przed podaniem, jak najbardziej można dodać swoich ulubionych suszonych owoców i jeść z mlekiem, albo, jak my z jogurtem. Ja uwielbiam takie musli ze świeżymi owocami (np. borówkami, jagodami), ale na te będę musiała jeszcze chwilę poczekać.

REKOMENDACJE OD RODZINY

Córka starsza, stwierdziła, że pyszne, miodzio i w ogóle same achy.

Córka młodsza chwilę podejrzliwie patrzyła, bo jednak inne dodatki, po czym grzecznie złapała łyżkę i zaczełą jeść.

Mąż zapytał się, czemu tylko dwa pojemniki musli i czy aby wystarczy dla wszystkich.

A ja, żeby dla mnie jednak starczyło, naładowałam sobie pełną miskę.

W kuchni tkwiła i gotowała: Ania

musli_słoikimusli_słoiki2

TIPY:

Czy wiecie, że większość jogurtów naturalnych, wcale tak naturalne nie są? Wielu producentów dodaje zupełnie zbędne składniki, jak np. mleko w proszku. Skład naturalnego jogurtu, powinien wyglądać bardzo prosto: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii kwasu mlekowe. I koniec. Nic więcej. Ba, jogurty naturalne o składzie idealnym z reguły są tańsze.