bez glutenu · coś na ząb · dla dzieci · na słodko

Obrzydliwie zdrowe, obrzydliwie dobre

Nie przepadam za robieniem ciastek, ciasteczek, ciasteczuniek. Do momentu zrobienia tych ciastek, żyłam w przekonaniu, że w zasadzie do szczęścia nie są nam kruche ciastka potrzebne. No to żyłam w błędzie. Uwielbiamy. Właśnie te. Do tego są odbrzydliwie zdrowe. I tak samo obrzydliwie dobre.

Składniki na ok. 12 sztuk (w zależności od wielkości)

  • 1 pełna (nawet z górką) szklanka mąki jaglanej (poniżej w tipach jak samemu taką mąkę uczynić)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 2 jajka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanki bakalii (u mnie ziarna słonecznika, pokruszone orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszona żurawina)
  • 1/2 tabliczki połamanej dość drobno gorzkiej czekolady (minimum 74% kakao)

Wykonanie:

  1. Do mąki jaglanej dodać proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane – dokładnie wymieszać.
  2. Dodać miód, ostudzone, roztopione masło, jajka i znów dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec dodać bakalie i połamaną gorzką czekoladę i znów wymieszać.DSC08528
  4. Formować ciastka wielkości dużego orzecha włoskiego i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze w odstępach ok 2 cm (będą rosnąć).
  5. Wstawić do nagrzanego na 160 stopni piekarnika (termoobieg) i piec ok 15-20 minut.
  6. Pozostawić do ostudzenia i  zajadać bez liczenia kalorii. Te oczywiście zawsze się gdzieś ukryją, ale w tej wersji  jest ich zdecydowanie mniej.

Smacznego 🙂

DSC08556

DSC08536

 

TIPY:

Mąkę jaglaną można bez problemu i tańszym kosztem zrobić z kaszy jaglanej. W młynku do kawy zmielić potrzebną nam ilość kaszy jaglanej. A jeśli posiadamy thermomix wystarczy odmierzoną ilość kaszy wrzucić do naczynia i zmielić w ciągu 15s/obroty 10.