ciasta i torty · na słodko · Przepisy · tarty

Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą

Ta kombinacja smaków jest zakazana dla osób na diecie, bo uwierzcie nie oprzecie się pokusie i  z postanowień noworocznych nic wam nie wyjdzie.

To idealne ciasto dla tych, którzy zamrażają lato i podobnie jak ja, o każdej porze roku mogą wyjąć z zamrażarki borówki o smaku lata.

To wreszcie ciasto dla tych, którzy po prostu muszą je zjeść za wszelką cenę ( a uwierzcie, nie będziecie żałować) i pognają kupić borówki, które może już nie pachną tak latem, ale wciąż są dostępne w sklepach.

To deser wart grzechu, gdzie jeden kawałek to zaledwie wstęp 🙂

Ciasto można zarówno zrobić w formie do tarty (idealnie, aby spód był wyjmowany), bądź w tortownicy. Ja wybrałam drugą opcję (forma o średnicy 22 cm)

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej*
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

* robiłam również z mąki krupczatki i o ile ciasta nie da się rozwałkować (formowałam je rękoma w tortownicy), o tyle jest delikatniejsze i bardziej chrupiące po upieczeniu.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oczywiście dotyczy to tylko tych, które zwyczajowo trzymamy w lodówce). Z powyższych produktów dokładnie wyrób ciasto, aby tworzyło zwartą, jednolitą masę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ja, osobnik niecierpliwy, wkładam do zamrażarki na 30 minut 🙂
  2. Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, bądź po prostu rozprowadźcie po formie rękoma ( ta wersja przy ciastach kruchych odpowiada mi najbardziej). Całe ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół)  i piecz ok. 25 minut aż spód będzie zarumieniony. Są dwie szkoły pieczenia ciasta kruchego: z obciążeniem i bez obciążenia. Ja, szczerze mówiąc, nie widzę różnicy, szczególnie jeśli ciasto jest dobrze ponakłuwane widelcem i piekę bez obciążenia. Nie zdarzyło mi się, aby niepotrzebnie wyrastało. No ale jeśli ktoś woli, to oto sposób: Nakłute widelcem ciasto zakryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp fasolę lub ryż, tak aby  cała powierzchnia ciasta była obciążona. Piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia.
  4. Upieczone ciasto dokładnie ostudź.

Składniki na krem i całą resztę:

  • 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki)
  • 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki)
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g borówki

Wykonanie:

  1. 130 ml śmietany ubić na sztywno.
  2. Dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać.
  3. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (dodaję do kąpieli wodnej łyżkę śmietany 30% i mieszam z czekoladą, wtedy jej  konsystencja po roztopieniu jest bardziej płynna i jednolita). Lekko przestudzić i dodać do ubitej śmietany. Mieszać delikatnie szpatułką.
  4. Spód przestudzonego ciasta posmarować dżemem.
  5. Na dżem wyłożyć krem z białej czekolady
  6. 300 ml śmietanki ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć i rozprowadzić na kremie z białej czekolady.
  7. Wszystko posypać borówkami.
  8. Opcjonalnie, aby szał kubków smakowych był większy i oby poszło w cycki, posypać całość pokruszonymi bezami.
  9. Jedna uwaga! Ciasto powinno sobie poleżakować w lodówce ok. 3-4 godzin. Jeśli więc zdecydujemy się na opcję z bezami, te kruszymy po wyjęciu ciasta z lodówki, przed samym podaniem.
  10.  Przygotować się na rozkosz 🙂

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC